Annons:

Patient försökte rymma med lakan – sjukhuset får kritik av IVO

IVO har granskat ärendet där en patient försökte rymma från en vårdavdelning med hjälp av hopknutna lakan.

Patient försökte rymma med lakan – sjukhuset får kritik av IVO

I november 2017 försökte en patient rymma från den psykiatriska avdelningen på Västerviks sjukhus genom att knyta ihop lakan och fira sig ner från ett fönster. En anhörig anmälde händelsen till IVO som nu har granskat ärendet och kommit fram till att det fanns brister i hur vården sköttes. I dokumentationen står det att patienten pysslade med saker på sitt rum men störde inte andra patienter.

Annons:

Mannen togs in och vårdades på psykiatriska avdelningen på Västerviks sjukhus. Mannen försökte rymma från vårdavdelningen genom att fira sig ut genom fönstret med hjälp av ihop knutna lakan. Fönstret var beläget högt över marken vilket innebar att mannen blev hängande i lakanen flera meter över markytan.

En anhörig till mannen har anmält händelsen till IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg) och skriver att hon hade varnat vården om att mannen hade planer på att rymma, då patienten var intagen enligt lagen om psykisk tvångsvård. Men ingen ur personalen tog varningen på allvar och ingen ur personalen uppmärksammade att patienten planerade och genomförde ett flyktförsök.

IVO har gått igenom ärendet och riktar kritik mot vården på avdelningen.

"Vi bedömer att patientens tillsyn var bristfällig och inte i enlighet med god vård", skriver IVO.

De slår också ned på att dokumentationen var bristfällig och därför får vårdgivaren kritik för det. I dokumentationen står att patienten under natten pysslade med saker på sitt rum men störde inte övriga patienter.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt