Annons:

Åtalas för grovt miljöbrott: ”Det största någonsin i region Öst”

En 76-årig man åtals för det största miljöbrottet i region Öst någonsin.

Åtalas för grovt miljöbrott: ”Det största någonsin i region Öst”

Chefsåklagare vid Jönköpingstingsrätt, Stefan Edwardsson väcker åtal mot en 76-åring man, som misstänks för grovt miljöbrott i Jönköping. Cyanidhaltiga ämnen har hittats i företagets lokaler bara några hundra meter från bland annat en skola och bostäder.

Annons:

Företaget i Jönköping försattes i konkurs 2016. Året därpå inleddes en förundersökning efter en anmälan från Jönköpings kommun. Flera gånger har det gjorts husrannsakan i företagets lokaler och provtagningar har gjorts av experter från Nationellt forensiskt center. I torsdags höll åklagarmyndigheten en presskonferens där de berättade om åtalet.

Chefsåklagare Stefan Edwardsson som också är förundersökningsledare berättar att man funnit stora mängder farligt avfall.

- Det hittades i företagets källare, i omklädningsrum, kemikalieförråd, i ett dolt utrymme och i en container utomhus. Bland annat påträffades cyanidhaltiga ämnen i större mängder som förvarats på ett okontrollerat och bristfälligt sätt, säger han.

Cyanidhaltiga ämnen har förvarats så att de kunnat bilda cyanväten i en dödlig omfattning och spridningsrisken var stor.

Nära människor

Speciellt oroande är att det inom en radie av några hundra meter från företagslokalen finns en föreningslokal, skola och bostäder samt andra byggnader. I närheten rinner också Tabergsån.

- Det här är det största miljöärendet som vår grupp inom region Öst har hanterat. Vi har haft på oss heltäckande utrustning och andats in syrgas för att kunna vistas i lokalerna, säger Josefin Månsson, miljöutredare, miljögruppen vid Polisen region Öst.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt