Annons:

64 kommunpolitiker har hoppat av i Kalmar län sedan valet 2018

64 kommunpolitiker i Kalmar län har lämnat sina uppdrag efter två år in på mandatperioden.

64 kommunpolitiker har hoppat av i Kalmar län sedan valet 2018

I norra Kalmar län toppar Västerviks kommun då det gäller politiker som hoppat av sina politiska uppdrag. Vimmerby och Hultsfred är inte långt efter.

Annons:

Det är två år sedan det var val i Sverige, då länets invånare röstade in personer som skulle ha ett politiskt uppdrag i olika partier under en mandatperiod om fyra år. Men i länets kommuner är det många som inte fullföljer sina politiska uppdrag. I Kalmar län är det 64 politiker som har hoppat av sina uppdrag. Det är fler politiker än vad som finns i Västerviks kommunfullmäktige (57). I hela Sverige är det drygt 1 500 personer som hoppat av sina politiska uppdrag som kommunpolitiker, det visar statistik från Valmyndigheten som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

- Det är klart att det är ett problem om personer som väljarna röstat in inte fullföljer det uppdrag de fått. Det är inte bra om det finns faktorer som gör att man tuttas ut ur systemet, säger David Karlsson, professor i offentlig förvaltning till Nyhetsbyrån Siren.

I Västervik är det åtta folkvalda politiker som valt att sluta sitt politiska arbete efter halva mandatperioden. I Vimmerby är det sex och i Hultsfred är det fem politiker.

I Kalmar län är det Nybro och Oskarshamn som toppar listan med nio politiker var medan det i Torsås endast är en politiker som slutat sitt uppdrag, efter två år in på den här mandatperioden.

Värst i landet är Fagersta, där en tredjedel av alla folkvalda politiker har lämnat sina uppdrag två år in på mandatperioden.    

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt