Annons:

 Brett utbud när bygdegården bjuder in till kulturvecka

Anna-Karin Cederstrand, Curt Tyrberg, Peter Hultqvist, Thea Östin, Bertil Carlsson och Daniel Johansson ser fram emot kulturveckan i bygdegården. Foto: Jakob Karlsson

Brett utbud när bygdegården bjuder in till kulturvecka

Mängder av lokala konstnärer, film, musik – men också Lan-party och kanske Sveriges längsta lapptäcke. Det är några av delarna i Bygdegårdens kulturvecka mellan 17-25 oktober.

Annons:

Den 17-25 oktober bjuder Frödinge Bygdegård in till kultuvecka i samarbete med en mängd olika aktörer: Fabriken, Hembygdsföreningen, Kalmar läns hemslöjdsförening, SPF Seniorerna, Stadsmuséer Näktergalen, Region Kalmar län och Studieförbundet Vuxenskolan.

Här är några av programpunkterna: 

  • Fotoutställning med Bengt Karlsson, Sören Eriksson, Bertil Andersson och Johanna Sivertsdotter.
  • Konstutställning med Kristin Karlsson från Frödinge och Johanna Rotebäck, bördig från Vimmerby.
  • Filmcafé där den lokala filmen ”Bröllop med förhinder” från 1985 visas.
  • Serial där stadsmuséets Gunilla Gustafsson berättar om dialekter.
  • Dansmusik med fokus på de band som uppträdde vid bygdegården på 70-talet.
  • Skapande lärande med fokus på Astrid Lindgrens bok ”Alla mina barn”.
  • Prova på slöjd.

– Fotoutställningen innehåller en spännande mix tycker vi själv och det ska bli riktigt riktigt roligt. Kristin Karlsson tecknar på ett sätt som handlar om att fånga världen och visar hur den ständigt förändras, säger bygdegårdens Bertil Carlsson. 

"Känns lite tokigt"

Bertil Carlsson ser också fram emot danskvällen lite extra.

– Att anordna en kulturvecka i Frödinge bygdegård och inte ha någonting runt dans känns lite tokigt. Vi har plockat ihop en del dansband som spelade i bygdegården på 70-talet så det blir idel känd musik för de som var ute och dansade under den tiden.

Vuxenskolan ska även visa upp ett lapptäcke som man siktar på ska bli Sveriges längsta.

– Många har hamnat i ofrivillig ensamhet under covid-19 och vi har haft några grupper som sitter och pratar samtidigt som de stickar eller virkar, det har lockat alltifrån unga till pensionärer. Två damer har gett sig på att göra Sveriges längsta lapptäcke och det är uppe i sju meter. Det ska finnas för att minnas den här tiden, berättar Anna-Karin Cederstrand från Vuxenskolan. 

"Vill flytta fokus hit också"

Kalmar läns slöjdförening håller en kurs som avslutning.

– Vi arbetar med att utveckla och bevara slöjden och håller en del kurser. Vi hade en trevlig kurs här i somras då vi gjorde käpphästar. Nu blir inriktningen textilt återbruk och täljning. Vi har vårt kontor i Nybro så det är naturligt att mycket av vår verksamhet hamnar i den delen av länet, men vi vill flytta upp fokus hit också, berättar Thea Östin. 

För vissa evenemang krävs det att man löser biljetter och den nuvarande gränsen på 50 personer kommer att hållas under kulturveckan.

– Tanken har varit att hitta något som kan tilltala alla åldrar vid något tillfälle och det tycker jag att vi lyckats med. Vi hoppas att det här ska bli en omstart för vår verksamhet och vi känner att det går åt rätt håll. Det är viktigt att man vågar visa vad man kan göra, någonstans måste samhället återgå till ett normalläge, menar Bertil Carlsson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt