Annons:

”Minskad tappning höjer inte vattennivån”

Tekniska verkens ordförande Nils Hillerbrand vill få till en långsiktig lösning med hjälp av en domstolsprocess. Foto: Miljöpartiet

”Minskad tappning höjer inte vattennivån”

Tekniska verkens ordförande Nils Hillerbrand (MP) vill som så många andra att vattendomen för Yxern omprövas i domstol. – Vi behöver jobba med det parallellt, säger han.

Annons:

På kort sikt verkar ingen lyckas hitta någon lösning för den sönderreglerade sjön Yxern. Frågan har varit omdebatterat under mer än ett halv sekel – och frågan är om man i stället kan känna hopp för en mer långvarig lösning.

– Jag tror att alla är överens om att det krävs en förändrad vattendom på lång sikt och det behöver vi jobba vidare med parallellt. Från Regleringsföretaget gjordes ett försök för en tid sedan, men man kom inte vidare eftersom det kom in negativa svar från andra sakägare. Då tyckte inte Regleringsföretaget att det var någon idé att driva det vidare, säger Tekniska verkens ordförande Nils Hillerbrand (MP), vars företag är delägare i Regleringsföretaget.

Vems fel var att er ansökan inte gick igenom?

– Jag vill inte skylla på några enskilda parter och en del har hänt före min tid. Jag kan bara konstatera att man inte fick igenom förslaget på ändring.

Hoppas på nederbörd

På kort sikt har Hillerbrand inget hopp om att sjön ska återgå till något sånär normal nivå.

– Det verkar inte troligt att en minskad tappning höjer vattennivån. Den stora torken är huvudskälet till varför det blivit så här och att sjön ska bli badbar för de som bor där på kort sikt är inte möjligt. Vi får hoppas att vi får nederbörd. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt