Annons:

Avslag för Ekängens HVB i kammarrätten

Som väntat fick inte Ekängens HVB något prövningstillstånd i kammarrätten. Därmed står IVO:s beslut fast: Anders Hermanssons verksamhet i Virserum stängs för gott.

Annons:

I februari fick Inspektionen för vård och omsorg (IVO) slutligen nog av de upprepade missförhållandena på Ekängens HVB i Virserum. IVO stängde verksamheten med omedelbar verkan sedan man ansett att det fanns risk för klienternas liv och hälsa. I en artikelserie i somras granskade Dagens Vimmerby verksamheten på Ekängen i en artikelserie.

Efter IVO:s beslut valde ägaren Anders Hermansson att dra igång en rättsprocess – men fick avslag i förvaltningsrätten. Nu står det klart att företagets ansökan om prövningstillstånd i Kammarrätten också avslås.

– För min del var det väntat. Jag såg egentligen aldrig att vi skulle ha möjlighet att få prövningstillstånd. Det krävs speciella omständigheter för det och jag kunde inte bedöma att vi hade det, säger den avgående ordföranden Johan Hemmingsson.

Känner du att du kunde ha gjort något annorlunda?

– Jag kunde ha agerat tidigare, men jag vet inte om jag tycker att jag borde ha gjort det. Jag kom in som ny i bolaget och fick en ryggmärgskänsla direkt, men det här var en ganska stor verksamhet och jag vill fatta beslut som är byggda på fakta och väl underbyggda underlag. När jag hade det visade det sig att min ryggmärgskänsla var rätt, men det är lätt att säga efteråt. I ett annat bolag hade ett beslut fattat på ryggmärgskänsla blivit helt fel.

Vad borde du ha gjort i så fall?

– Jag borde ha bett Anders kliva åt sidan tidigare.

Hade det påverkat utfallet av den här historien?

– Det är en hypotetisk fråga. Oavsett så fanns det en tråkig atmosfär i det här gänget som sedan sa upp sig och saboterade verksamheten. Medarbetare i ledningsgruppen betedde sig väldigt illojalt.

Lägger bolaget i malpåse”

Vad som händer med företaget nu är högst oklart, men Johan Hemmingsson avgår snart från sin ordförandepost.

– Jag tror att Anders kommer att lägga det i malpåse. Det finns ingen verksamhet i bolaget idag och en del transaktioner måste genomföras innan bolaget kan likvideras.

Vad kommer att hända med fastigheten?

– Det känner jag inte till och det är upp till Guldbjörnen AB (företaget som äger fastigheten, red anm.). Lokalerna är väl anpassade för vård och det är synd för Virserum om det inte blir någon verksamhet där.

Via sitt andra bolag, Guldbjörnen AB, äger Anders Hermansson även den hett omskrivna fastigheten Eken i Vimmerby. Syftet med köpet av det gamla äldreboendet var att starta en liknande verksamhet som på Ekängen – men det är svårt att sia om hur de planerna påverkas av stängningen i Virserum.

Dagens Vimmerby har sökt Anders Hermansson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt