Annons:

Varit i Sverige i tre månader – placeras i ordinarie skolklass

En elev på Astrid Lindgrens skola kom till Sverige i maj. Nu går hen i en av högstadiets klasser – med tre månaders erfarenhet av det svenska språket. – Vi måste titta över det här. Jag kan hålla med om att det inte är helt optimalt, säger områdeschefen Tomas Svensson.

Annons:

I maj flyttade en anhörigvandrare till Sverige. Kvinnan hade en nyetablerad anknytning i Sverige och med sig hade hon flera barn från ett tidigare förhållande.

Tre månader senare placeras ett av barnen i en av de ordinarie högstadieklasserna på Astrid Lindgrens skola. Därmed kastas eleven rakt in i det svenska skolväsendet med tre månaders erfarenhet av det svenska språket.  

– Det beror på att vi har lite olika placeringar beroende på om personen är asylsökande, kärleksinvandrad eller arbetskraftsinvandrad. I nuläget går kärleksinvandrare och arbetskraftsinvandrare in i klasserna direkt, men med stöd naturligtvis, säger områdeschefen Tomas Svensson.

Av vilken anledning?

– Vi har haft det så länge. Internationella klassen bildades för kvotflyktingar, men nu har vi även asylsökande där. Gruppen växer för varje dag. Det blir fler och fler.

Så förklaringen är att det är fullt i internationella klassen?

– Nej, men det ursprungliga kriteriet såg ut så. Det här är något vi får se över.

”Tittar över det här”

Enligt Tomas Svensson diskuterar han frågan med Vimarskolans områdeschef Isa Karlsson och Pia Ehrnlund Bengtsson, verksamhetschef för grund- och särskolan, för närvarande.

– Vi håller på att titta över det här. Det är något vi måste diskutera så vi gör det på bästa sätt.

Är det optimalt för den här eleven?

– Jag kan hålla med dig om att det inte är det. Därför är det något vi måste titta över. Men som jag förstått är de här barnen väldigt duktiga i engelska.

När ska ni börja diskutera?

– Vi har redan påbörjat det. Vi måste ta fram en strategi för hur vi ska tänka i dessa fall. Jag tror att det är viktigt att det blir så bra som möjligt.

Hur vanligt är det här på AL-skolan?

– Väldigt ovanligt. Jag har inte varit med om det tidigare.

Hur är situationen för den här eleven i dag?

– Jag har inte koll på det. Jag kan inte ha koll på enskilda detaljer. Det är rektorns uppgift.

Dagens Vimmerby har sökt AL:s högstadierektor Sam Månsson utan att lyckas.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt