Annons:

Då kan svenska ungdomar tvingas göra lumpen igen

Värnplikten kan vara tillbaka redan 2019. Åtminstone om den rödgröna regeringen lyssnar på den utredning som gjorts och sedan lyfter frågan i riksdagen.

Annons:

2010 röstade riksdagen, med ett fåtals rösters marginal, bort värnplikten, som infördes i början av 1900-talet. Nu kan den vara på väg tillbaka, inom bara några år. 

En ny utredning om personalförsörjningen i Försvarsmakten föreslår att värnplikten återinförs 2019, med militär grundutbildning för både kvinnor och män inom ramen för lagen om totalförsvarsplikt. Det här berättade Svenska Dagbladet om först.

Utredaren Annika Nordgren Christensen, tidigare försvarspolitiker och riksdagsledamot i Miljöpartiet, vill inte kommentera utredningens resultat för Svenska Dagbladet. 

– Vi har att förhålla oss till den vilande lagen om totalförsvarsplikt. Uppdraget är att hitta hur kan vi göra ett system som har fortsatt tyngdpunkt i frivilligheten och hur ska man kombinera det med plikttjänst som man gör i Norge och Danmark inom ramen för den nu gällande lagstiftningen, säger hon till tidningen.

För kvinnor 1995

Utredningen föreslår också att rekryteringsmyndigheten under 2017 sickar ut ett formulär till landets alla 17-åringar. Några tusen ungdomar ur varje årskull föreslås väljas ut till plikttjänstgöring i försvaret. Både kvinnor och män kommer att vara skyldiga att göra värnplikt om de blir kallade. 

1995 blev det obligatoriskt för kvinnor att göra värnplikt. Innan var det endast obligatoriskt för män.


Fråga

Borde värnplikten införas igen?

Självklart. Hur kunde det över huvud taget tas bort?
Med tanke på det rådande säkerhetsläget känns det bäst.
Vet inte.
Jag tycker inte det.
Eh? Hör inte värnplikten till 1900-talet som vi lämnat bakom oss?
Rösta Se resultat

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt