Annons:

Rymdinspirerat stipendium ska börja delas ut

Ljunghälls Henning Solli och kommunens Patric Engqvist. Foto: Simon Henriksson

Rymdinspirerat stipendium ska börja delas ut

Snart kan du nominera dig själv, din kompis eller din lärare till Astronautstipendiet. De tre vinnarna får betald praktik på Ljunghäll AB. – Det ska stärka det sociala kapitalet och skapa nätverk, säger näringslivsenhetens Patric Engqvist.

Annons:

Vad har astronauter och Ljunghäll AB gemensamt? Egentligen inte särskilt mycket. Men förra hösten fick Ljunghäll besök av astronauterna Randolph Bresnik och Mark Brown. I samband med deras Vimmerbybesök uppmanade Patric Engqvist Ljunghälls vd Hans Linnér och barn- och utbildningschefen Birgitha Sahlin att instifta ett nytt stipendium. 

Nu är utformningen av stipendiet, som kommer att kallas Astronautstipendiet, klart. Två elever, en flicka och en pojke, i årskurs två på Vimmerby gymnasium kommer att få stipendiet varje år. En lärare kommer också få stipendiet. 

De som tilldeleas Astronautstipendiet kommer att få ha betald praktik på Ljunghälls AB i Södra Vi i två veckor. Läraren kommer vara där en vecka. 

– Det är viktigt att visa hur industrin fungerar i verkligheten och vad kurserna leder till. Det är också fortbildning för lärarna. Vi vill att fler elever ska få upp ögonen för teknikprogrammet och industriprogrammet, säger Ljunghälls personalchef Henning Solli. 

Vilket program som helst

Men de elever som tilldelas stipendiet kan gå vilket gymnasieprogram som helst. 

– Antingen söker man själv, eller så är det någon kompis som nominerar eller så nominerar läraren en elev. Sedan får man motivera varför just jag ska ha det här stipendiet, säger Patric Engqvist. 

Engqvist, Henning Solli, Birgitha Sahlin, Marcus Alsér (Företagarnas ordförande) och Patrik Kinnbom (utvecklingschef) kommer att välja ut vinnarna bland ansökningarna. 

Initalt är det Ljunghäll, men det kan också bli andra företag som kan komma in i framtiden. Ljunghäll sätter in en viss summa pengar i projektet. De som praktiserar får lön.

– De blir avlönade för två veckors arbete. Vi hoppas att de tycker att det här är fantastiskt och hoppas att de sedan väljer att läsa vidare och att vi sedan kan anställa dem, säger Henning Solli.

Delas ut i december

Den 22 december kommer det första Astronautstipendiet att delas ut. Från och med oktober finns möjlighet att söka stipendiet. Den 15 november är deadline. 

– Det här är en sak gemensamt mellan kommun och näringsliv och förhoppningsvis ska det stärka det sociala kapitalet och skapa nätverk, säger Patric Engqvist. 

Ljunghäll, som är den största privata arbetsgivaren i kommunen, är i behov av ny arbetskraft. 

– Den region vi befinner oss i är industriintensiv och utan arbetskraft befinner vi oss i en riskzon som är otrevlig. Framtiden är inte så långt bort och vi pensionerar tio personer varje år. Det är en stor andel och därför är det viktigt att vi hittar nya medarbetare som kan erbjudas fantastiska karriärmöjligheter, säger Solli.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt