Annons:

Arla höjer mjölkpriset – största höjningen sedan 2010

Arla genomför den största prishöjningen sedan 2010. Foto: Arla

Arla höjer mjölkpriset – största höjningen sedan 2010

Arla Foods höjer mjölkpriset till bönder med 20,1 öre den 1 oktober. Det meddelar den bondeägda mejerikoncernen i ett pressmeddelande i dag. – Vi har en mejerimarknad som har varit tuff länge, men nu håller det på att vända, nu kan vi höja priset, säger Åke Hantoft, styrelseordförande i Arla.

Annons:

Höjningen med 20,1 öre är den andra i år, i september höjdes priset med 11,8 öre, och höjningen är den största av det så kallade a contopriset sedan juni 2010. 

Konsumentpriserna på mjölk i svenska butiker förväntas inte bli påverkade, skriver TT. 

Oktoberhöjningen gäller för svenska, danska och brittiska bönder och för konventionell mjölk från svenska bönder, baserad på icke-GMO-foder, stiger priset därmed till 237,7 öre per kilo.

Enligt Arla Foods följer prishöjningarna på ett trendbrott som visar att mjölkmarknaden har börjat stabilisera sig efter det kraftiga överutbud som slog till när EU slopade mjölkkvoter 2015.

– Vi har en mejerimarknad som har varit tuff länge, men nu håller det på att vända, nu kan vi höja priset. Det är från en låg nivå, så det är välbehövligt, säger Åke Hantoft, styrelseordförande i Arla.

Höjningen kommer i samma veva som tidningen ATL rapporterar om att 600 svenska mjölkbönder, vilket är drygt var sjunde, begär pengar ur EU-potten för att skära ner i produktionen under årets sista tre månader. Åke Hantoft tror att prishöjningen kan påverka siffrorna.

– Ja det tror jag faktiskt, när marknaden vänder kommer stimulansen tillbaka till gårdarna.

 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt