Annons:

Smittskyddsläkarens råd:

Bygg din egen coronafamilj, uppmanar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin. Foto: Anders Blank

Smittskyddsläkarens råd: "Undvik fysisk kontakt – bilda din egen coronafamilj"

Nu är det allvar i Kalmar län. Det var vad regionen och landshövdingen förmedlade på dagens länsgemensamma presskonferens.
– Det går väldigt fort åt fel håll, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson.

Annons:

Från och med i dag och fyra veckor framåt gäller lokala allmänna råd i Kalmar län. Det innebär en rejäl skärpning av restriktioner i länet. 

– Utvecklingen de senaste veckorna går åt helt fel håll väldigt fort. Det är allvarligt. För länets invånare, vårdens medarbetare och för samhället och hälso- och sjukvården på längre sikt måste alla ta ansvar för att bidra till minskad smittspridning. Antalet bekräftade fall har ökat i rask takt i vårt län. Förra veckan hade vi drygt 300 bekräftade fall att jämföra med 100 fall vecka 43. I dag har vi 15 patienter som är i behov av sjukhusvård. Ingen behöver intensivvård, men vi vet att det kan ändras snabbt, säger regiondirektören Ingeborg Eriksson.

Hon säger att trycket och belastningen är hög.

– Testkapaciteten och smittspårningsverksamheten är viktiga funktioner att ha igång för att minska smittspridningen. Nu förbereder och ställer vi om för att kunna hantera ökad belastning på hälso- och sjukvården. Vi har planerat att ta igen uppskjuten vård från i våras, men utvecklingen framåt är helt avhängig den fortsatta smittspridningen och belastningen på vården. Lokala allmänna råd är en viktig och gemensam kraftansträngning som förhoppningsvis kommer bromsa den snabba spridningstakten.

Bygg en egen coronafamilj

Med start i dag uppmanas alla som vistas i Kalmar län att undvika fysisk kontakt med andra personer än de man bor tillsammans med. 

– Den som lever ensam kan bygga upp en coronafamilj på några få individer som man kan träffa och som kan hjälpa varandra. Det här innebär en skärpning kring att hålla avstånd och man ska undvika att hålla kortare avstånd än en och en halv till två meter i längre än 15 minuter, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Hon säger att man har valt ut de råd man tror har störst effekt för att begränsa smittspridningen.

– Att vi ska undvika den här typen av fysisk kontakt gör att vissa aktiviteter inte kan genomföras. Inom vissa idrotter och kontaktsporter kan man inte träna. Man ska heller inte ha privata tillställningar som fester, bröllop, fira högtider, ha middagar md grannarna eller andra aktiviteter som inte är medicinskt nödvändiga, som fotvård, massage och frisörbesök. Dessa aktiviteter måste pausas en tid. Nödvändiga medicinska åtgärder ska fortsätta att ske, säger hon och fortsätter:

– Vi ska undvika att trängas i inomhusmiljöer, undvika att samlas i butiker, köpcentrum, bibliotek, gym, badhus eller museum. Undantag är när man behöver handla mat eller läkemedel. Man ska avstå från att delta i evenemang, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Vuxna ska inte ägna sig åt tävlingar eller cuper. Barn och ungdomar i grundskolan omfattas inte av de här råden. Folkhälsomyndigheten menar att smittspridningen inte drivs av de här grupperna. Yrkesmässig idrott är också undantagen de här råden. 

"Anpassa verksamheter"

Labbé Sandelin menar att det här är en förstärkt uppmaning till verksamheter och idrottsrörelsen att minska smittspridningen. 

– Man måste anpassa sina verksamheter. Det kan handla om att begränsa öppettider, antalet personer i verksamheten eller titta på digitala alternativ. Många smittas på sin arbetsplats och därför är det viktigt för alla arbetsgivare att se till att vi bryter smittkedjorna. Det gäller att erbjuda möjligheten att arbeta hemifrån, mer flexibla arbetstider, ställa in konferensresor och liknande. 

Provtagningskapaciteten är under hårt tryck just nu. 

– Man ska stanna hemma om man är sjuk, provta sig vid symtom och stanna hemma tills man fått provsvaret. Det kommer en tid när vi kan umgås mer igen, men nu är det inte möjligt och det är allas ansvar. 

"En begränsad tid"

Även landshövdingen Peter Sandwall deltog på pressträffen.

– Vi är i ett läge där vi behöver flera olika verktyg ett av av verktygen är att med stöd av ordningslagen begränsa hur många människor som kan samlas på en och samma plats. Därför begränsas antalet personer på tillställningar och allmänna sammankomster till 50 personer. Det kommer påverka verksamheter och vår vardag, men måste få vara så. Det är nödvändigt för att begränsa smittspridningen, säger han. 

Åtgärderna kommer gälla under den kommande fyraveckorsperioden. 

– Det är en begränsad tid och det kommer en dag när vi kan häva dessa restriktioner. Här och nu är det allvar och ska vi kunna bryta utvecklingen måste var och en bidra, säger Peter Sandwall. 

Mer från pressträffen kommer senare i kväll. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt