Annons:

Micke låg på sjukhus med covid-19 i en vecka: ”Knappt medveten om var jag var”

Hultsfredsbon Micke Lång har vårdats på Länssjukhuset i Kalmar med covid-19 i en vecka och är nu hemma i Hultsfred igen. Foto: Privat

Micke låg på sjukhus med covid-19 i en vecka: ”Knappt medveten om var jag var”

Micke Lång, 53, från Hultsfred kan skriva under på att covid-19 inte är en vanlig förkylning. I lördags kom han hem efter att ha vistats på Länssjukhuset i Kalmar med covid-19 i en vecka. 
– Covid-19 är ett helvete och kan drabba precis vem som helst, säger Micke Lång.

Annons:

Micke Lång är 53 år, bor i Hultsfred och jobbar för det mesta inom LSS-omsorgen, en verksamhet som har drabbats hårt under coronapandemin. 

Söndagen den 1 november gick han hem från jobbet när han plötsligt drabbades av trötthet och fattade misstankar om något var fel. 

– Jag testade mig dagen därpå och fick beskedet att jag hade covid-19 på onsdagen. Då låg jag redan nedbäddad med 39–40 grader och hade dålig syresättning. Jag har stora lungor så jag tänkte att jag skulle klara av det. Att jag hade covid-19 var inget chockbesked, jag hade alla symtom. Jag hade ingen lukt, ingen smak, hög feber och andningssvårigheter. Jag hade svårt att djupandas och lät som en hundvalp, säger Micke Lång. 

"Syresättningen var åt helvete"

Ju längre förra veckan gick desto sämre blev Långs tillstånd i hemmet.

– Förra lördagen ringde min fru sjukvården så en ambulans kom hem till oss. De kollade upp mig och konstaterade att min syresättning var helt åt helvete då de gjorde bedömningen att jag inte skulle kunna klara mig själv och behövde syrgas, säger Lång. 

Han transporterades med en covid-ambulans från hemmet i Hultsfred till infektionsavdelningen på Länssjukhuset i Kalmar på lördagen. 

– Om jag tar den första tiden från lördag till onsdag så var jag knappt medveten om var jag var. När de hade skrivit in mig på sjukhuset så ringde de till min fru på lördagsnatten och sa att jag var väldigt dålig. Den här sjukdomen har ett förlopp på många dagar där man kan bli sämre. De satte in kortison så febern släppte men andningsproblemen och syresättningen blev dock värre. Det är en jäkligt lurig sjukdom och man vet inte hur det slår mot olika personer. Det finns ingen expert men sjukvården har lärt sig att se olika mönster, säger han och fortsätter: 

– När febern försvann så höjdes medvetandegraden och skärpan. Trots att jag hade svårt att andas så började jag kunna stoppa i mig mat. 

"Fruktansvärt svag"

Lång fick efter en vecka på Länssjukhuset i Kalmar åka hem till Hultsfred i lördags. Det var första gången någonsin som han låg inlagd på sjukhus. 

– Jag är fruktansvärt svag så jag fattar det knappt. Jag och min son har gått på gymmet i ett år så jag har fått upp flåset genom att köra fyra kilometer löpband varje morgon flera dagar i veckan. Jag har känt mig starkare än vad jag har varit på bra många år. Nu är det som bortblåst. Jag blir andfådd för vad jag än gör och muskler förtvinar så otroligt fort när man blir liggandes i två veckor. 

Vad gör du nu?

– Jag är hemma och tar antiinflammatoriska sprutor som jag kan ta själv. Jag försöker sakta komma igång. I går gick jag 500 meter i huset och höll på att falla ihop efter en dusch. Jag var helt slut och fick hämta andan. Det är helt galet vad trött man är. Jag är så otroligt tacksam för att jag och min son har varit på gymmet och förbättrat min kondition. 

Var du rädd för sitt liv någon gång under den här tiden?

– När man mår som allra sämst så fattar man i stort sett ingenting. Jag kom ihåg att vårdpersonalen höll tröstande i min ena axel och sa att jag skulle ta det lugnt, då tänkte jag att det här inte är bra. 

Viktiga timmar på gymmet

Han har legat sjuk under hela november och försöker nu återhämta sig efter två mycket tuffa veckor. 

– November är covid-19 för mig. Det är en elak pandemi som har tagit tag i hela månaden för mig. Covid-19 är ett helvete och kan drabba precis vem som helst. Det är ett hot från en global pandemi. 

Han tar en dag i taget och är sjukskriven för en tid framöver. 

– Jag ska komma på fötter och det är klart att jag önskar att jag är frisk nu men man får ta det för vad det är och försöka vara ödmjuk inför uppgiften. Det är bara att hålla i och hålla ut. Det är en lång väg tillbaka och har man legat i två veckor så kommer det ta två veckor innan man är tillbaka. 

– Timmarna på gymmet har hjälpt mig enormt mycket. På gymmet har jag haft klara rutiner med att tvätta händerna och vid många tillfällen har jag varit helt ensam. Det har aldrig varit mer än fem personer när jag har varit där.

Du kan skriva under på att covid-19 inte är en vanlig förkylning?

– Det är inga vanliga förkylningssymtom. Det är som att man åker på en rejäl lunginflammation, jag kunde inte andas djupt, inte syresätta mig själv och hade hög feber samtidigt som en enorm trötthet slog till. 

"Vi är dåliga på att avstå"

Nu måste alla personer på ett gemensamt sätt hjälpas åt för att råda bot på denna pandemi, enligt Lång. 

– Det finns inga genvägar och det gäller alla människor. Lyssna på och lyd de råd som vi får från Folkhälsomyndigheten. Alla måste sätta sig ner, andas, ta det lugnt och läsa igenom de korta råden om vad som gäller. Folk måste ta sitt eget ansvar. Alla vill att det dåliga ska försvinna så man kan vakna upp och inse att mardrömmen är över, då måste vi haja att vi sitter i samma båt och problemet är att vi inte ska sitta så nära varandra i båten. Vi är dåliga på att avstå, vi lever i en värld med omedelbar behovstillfredsställelse. När det blir så här så fattar vi inte riktigt varför vi ska avstå saker som vi har gjort i alla tider. 

Efter att ha legat inne på en vårdavdelning i en vecka så har Lång med egna ögon sett vilket arbete som vårdpersonalen lägger ner.

– Undersköterskorna sliter för skitlöner och jobbar arslet av sig dygnet runt. Det är på och av med masker och skyddsutrustning. Det är ett helvete för dem. Jag själv jobbar inom vård och omsorg i Hultsfreds kommun, jag upplever att vi har gjort allting och har ingen aning om var smittan kommer ifrån. Allt kommer någonstans ifrån men personalen ska inte ha skit. Det är handskar, sprit, munskydd, visir och plastförkläden. Min enhetschef har ringt varenda dag, jag känner engagemanget att vi jobbar som en tajt familj. Vi försöker hjälpas åt och det är så vi måste lösa det. Alla bitar löper på och funkar men samtidigt så slåss vi mot en osynlig och ny fiende. 

"Det är inte läge att slåss"

Lång säger att det är en bestående samhällsfråga som alla måste fördjupa oss i. 

– Tjabbet om vems fel allting är stör mig. Båten håller på att sjunka och det är inte läge att slåss. Tillsammans måste vi klara av det här. 

– Jag är ingen expert men var och en måste ta sitt eget ansvar. Vad kan jag göra? Har jag tvättat båda händerna? Behöver jag munskydd? Folk ska sluta hata och fördöma alla andra och i stället fokusera vad man själv gör.

Att tänka efter flera gånger innan man gör ett besök hos någon eller någonstans är Långs uppmaning till personer som inte tar detta på allvar.

– Vi har för guds skull alla digitala möjligheter för att höra av oss, visa vårt engagemang och kommunicera med varandra på ett sätt som vi aldrig har gjort tidigare. Det är kärleksfullt att göra så i detta läge som vi befinner oss i. Att folk håller på och försöker köpslå med det som Folkhälsomyndigheten är inte rätt. Det är inte tid för att förhandla nu. Lyd order, håll i och håll ut och undvika alla men. Nu ska vi ro iland alla personer på ett säkert och tryggt sätt. Det är ingen tid för fight. De som jobbar med det dygnet runt gör sitt bästa. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt