Annons:

Tredje vaccinavtalet tecknat:

Sverige har nu tecknat ett avtal om covid-19-vaccin med Pfizer. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Tredje vaccinavtalet tecknat: "Räcker till hela Sveriges befolkning"

Sverige har nu tecknat avtal med Pfizer om deras vaccin. Det betyder att Sverige, om alla tre vaccin blir godkända, har säkrat vaccin till tio miljoner människor.
– Vilket alltså är hela Sveriges befolkning, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Annons:

På en presskonferens i dag berättade statsminister Stefan Löfven att vaccin är på väg. 

– Nyheten gör att man känner hopp och förtröstan. Det här kan göra att vi kan skydda riskgrupper, minimera antalet dödsfall och komma tillbaka till något som liknar en vardag. Men det här betyder inte att vi kan sänka garden i dag. Alla har ett tungt ansvar att göra sin plikt, säger statsminister Stefan Löfven.

På tisdagen tecknade Sverige ett avtal med läkemedelsjätten Pfizer om 4,5 miljoner doser av deras vaccin. Det skulle räcka till 2,25 miljoner människor.

– Det motsvarar alla över 65 år. Sverige har hittills tecknat totalt tre vaccinavtal. Om alla tre är godkända kommer vi ta del av så mycket vaccin att det räcker till hela Sveriges befolkning.

"Finns ljusningar"

Socialminister Lena Hallengren:

– Vi har redan säkrat vaccin till över tio miljoner personer, vilket alltså är hela Sveriges befolkning. Vi är redo att köpa in fler vaccin än som behövs i slutändan. Man kan se det som en försäkring, säger hon.

Även vaccinsamordnaren Richard Bergström är positiv.

– Det finns ljusningar. Det ser mycket lovande ut med vaccin, flera vaccinkandidater ligger i slutstadiet. Vi har delresultat senaste veckan som visar på över 90 procents skyddseffekt, vilket är mer än många experter hoppats på. Tidigast i januari kan vi ha ett vaccin och alla måste vara förberedda att från januari börja vaccinera, säger vaccinsamordnare Richard Bergström. 

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson poängterar att pandemin inte är över bara för att man börjar vaccinera.

Vi är många som hyser ett stort hopp till vacciner. Men vi är inte där än och vi måste följa de allmänna råden och restriktionerna. De prioriterade grupperna är äldre, de med underliggande sjukdom och sjukvårdspersonal. Sedan kommer andra grupper. 

Äldre, riskgrupper och personal i vård och omsorg går först när Sverige börjar vaccinera under förhoppningsvis nästa år. Sedan tidigare har Sverige avtal med Astra Zeneca och Janssen Pharmaceutica NV om deras vaccin.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt