Annons:

Sverige har tecknat ännu ett vaccinavatal

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Sverige har tecknat ännu ett vaccinavatal

Tre avtal sedan tidigare. Nu har Sverige också tecknat ett fjärde avtal om vaccin. Det handlar om läkemedelsbolaget Curevacs vaccin.

Annons:

Regeringen har tagit beslut om att Sverige ska delta i det EU-gemensamma avtalet med läkemedelsbolaget Curevac. Avtalet om deras vaccin ger Sverige tillgång till 4,5 miljoner doser, som räcker till 2,25 miljoner människor. 

– Som ni vet har Sverige redan tecknat avtal om så mycket vaccin från olika läkemedelsbolag. Om de går i mål och klarar alla granskningar och godkännanden skulle det räcka för att vaccinera hela befolkningen, säger socialminister Lena Hallengren.

Anledningen till att Sverige tecknar fler avtal än vad man behöver beror på att inget vaccin ännu godkänts.

– Genom att teckna flera avtal ökar vi chansen att Sverige får tillgång till just det eller de vaccin som blir godkända för användning. Vi vet att det kommer att kosta lite mer, vi vet att vi troligen får mer vaccin än vi behöver. Men alternativet vore att riskera att stå där utan någonting alls. Den risken är inte regeringen beredd att ta, säger socialminister Lena Hallengren.

Folkhälsomyndighetens låneram har höjts från 2,5 miljarder till 4,5 miljarder för inköp av vaccin. Att vi, tack vare detta, skulle kunna andas ut är fel slutsats, menar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Jag vill varna för att man tror att pandemin därmed är överstånden. Det innebär inte att vi kan lätta på restriktioner eller andra åtgärder.

Sveriges vaccinsamordnare, Richard Bergström, tror att Sverige kan börja vaccinera från januari 2021. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt