Annons:

DV och Folkhögskolan startar kampanj för flyktingkatastrofen

Dagens Vimmerby och Folkhögskolan startar en insamling för att stötta världens 60 miljoner flyktingar. Var med och bidra du också!

DV och Folkhögskolan startar kampanj för flyktingkatastrofen

60 miljoner människor är på flykt från krig och förföljelse. Nu startar Dagens Vimmerby en kampanj till förmån för världens mest utsatta människor. – För oss var det här ett självklart beslut att ta, säger Dagens Vimmerbys VD Jakob Karlsson.

Annons:

Världen upplever sin största flyktingkatastrof sedan andra världskriget. 60 miljoner människor har lämnat sina hem. Hälften av dem är barn. I krigets Syrien har 12 av landets 20 miljoner invånare flytt från sina hem.

En bråkdel lyckas, med stor fara för sina liv, ta sig in i det stängda Europa. De flesta gör det inte. Många sitter fast i enorma flyktingläger i Syriens grannländer och 2 500 flyktingar har drunknat på Medelhavet bara i år.

Förra veckans bild på den treårige Alan, uppsköljd på en strand i Turkiet, lämnade ingen oberörd.

”Viktigare än någonsin”

Med det här i bakgrunden har Dagens Vimmerby AB bestämt sig för att inleda ett samarbete med Folkhögskolan till förmån för flyktingarna. Kampanjen heter ”Vimmerby kraftsamlar – hjälp människor på flykt” och kommer att pågå fram till den 21 oktober.

– Vi vet att det varken kommer att få stopp på kriget i Syrien eller få Europas ledande politiker att införa en human flyktingpolitik som är rättvis för medlemsstaterna, men vi känner att vi måste göra någonting. Bilderna från förra veckan drabbade oss alla och vi får inte glömma att det finns lika många hemska livsberättelser som antal flyktingar. Med de politiska krafter som finns i Europa just nu är det viktigare än någonsin att ta ställning, säger Jakob Karlsson.

– Jag tittade på SVT:s program om Flyktingkatastrofen i torsdags och bara kände att jag ville göra något. Sedan presenterade jag förslaget för alla andra lärare på Folkhögskolan och alla på skolan kommer att bidra på något sätt. Just nu jobbar jag med en syrisk läkare som försöker lära sig svenska och det gör att flyktingkatastrofen kommer oss väldigt nära, säger Sandra Sjöblom, lärare på Folkhögskolan och initiativtagare till kampanjen. 

Vill samla in 50 000 kronor

Målet är att samla in 50 000 kronor. DV kommer att gå in med 5 000 kronor som uppstart.

– Vi har haft verksamhet i tio dagar, men vi känner att vi måste göra det här. Vimmerby kraftsamlar är ett upprop till hela Vimmerby där vi hoppas att vi tillsammans kan göra skillnad och visa solidaritet med flyktingarna. Vimmerbys stolthet, Astrid Lindgren, ställde sig alltid på de utsattas sida och den traditionen vill vi bygga vidare på. Självklart hoppas vi på så stor uppslutning som möjligt.

Pengarna kommer att skänkas till UNHCR – FN:s flyktingorganisation.

– UNHCR jobbar direkt mot de människor som är på flykt och därför var det valet självklart för oss. UNHCR hjälper flyktingar i akut nöd och jobbar långsiktigt för att flyktingar ska få en trygg och hållbar framtid. Det är precis det som vi vill att pengarna ska gå till.

Avslutas med insamlingskväll

På nyhetsplats kommer Dagens Vimmerby att beskriva flyktingarnas liv från ett lokalt perspektiv och titta närmare på kommunens integrationsarbete.

– I dessa tider är det väldigt viktigt att lyssna till flyktingarnas oerhörda berättelser och ta in deras livsöden. Det tänker vi försöka göra.

Den 21 oktober avslutas kampanjen med en insamlingskväll på Folkhögskolan.

– Då kommer vi att anordna en utställning med bilder och texter om flyktingkatastrofen, livemusik, loppis och kakbuffé och en del annat. Alla intäkter kommer att gå till den här insamlingen som vi är mycket glada för att kunna genomföra tillsammans med Dagens Vimmerby. Alla kan göra något, oavsett vilka medel man har, säger Sandra Sjöblom.

Vill du hjälpa oss? Vill du också bli en del av kampanjen? Har du en idé som kan få oss att få in ännu mer pengar? Tveka inte att ta kontakt.

 

Vår insamlingssajt hittar du här: https://charitystorm.org/fundraisers/vimmerby-kraftsamlar-hjalp-manniskor-pa-flykt/

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt