Annons:

Så firar profilerna i Vimmerby och Hultsfred jul – del 2

Det blir en lugn jul för VH-spelaren Anton Carlsson. Foto: Arkivbild

Så firar profilerna i Vimmerby och Hultsfred jul – del 2

En annorlunda jul. Det väntar för många människor Sverige och i våra kommuner. För många kanske det blir den mest ensamma julen på länge. Här får du veta hur en del profiler ska fira sin jul. 

Annons:

Vi ställde tre frågor till profilerna:

* Hur ska du fira årets jul?

* Anpassas julfirandet något på grund av covid-19?

* Vad betyder julen för dig?

Marie Nicholson, vice ordförande i kommunstyrelsen i Vimmerby:

* Vi firar jul i Luleå med barnens farfar. Barnens farbror brukar ploga upp en liten pulkabacke i trädgården där vi kommer hänga under den där halvtimmen det är dagsljus. Sen har vi lite egna traditioner som är hopplockade från olika länder jag har bott i. Det kommer till exempel ingen tomte och knackar på hos oss, utan julklapparna lämnas av under natten. Men bara om barnen är snälla och har satt fram kakor och mjölk. 

* Ja. I år kommer jag tyvärr inte träffa mina systrar. Vi blir alldeles för många. Det är väldigt tråkigt för våra barn är jämnåriga och det är härligt att se kusinerna busa. Vi har ju dock blivit väldigt digitala under året som gott så vi kommer säkert umgås lite på avstånd. 

* Jag hade väldigt mysiga jular när jag var barn så försöker skapa något liknande åt mina barn. Dagar fulla av förväntan, lek och mys. Sen finns där även ett visst mått av saknad efter dem som inte längre är med oss. 

Anton Carlsson, lagkapten i Vimmerby Hockey:

* Det blir på hemmaplan med familjen. Någon slags aktivitet under dagen och såklart god mat. 

* Ja, vi har delat upp släkten lite för att inte vara för många samlade. 

* Det är framförallt en härlig högtid där man får lite ledighet och får umgås med familj och vänner.

Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på hälsocentralen i Vimmerby:

* Jag firade jul redan i söndags i begränsad skara. Sedan blir det ytterligare ett litet firande med mina barn längre fram efter julafton. Jag är inte så beroende av just den dagen, så det blir antingen juldagen eller annandagen. Det beror på hur mycket jobb jag har. 

* Normalt sett har vi ett jättestort släktkalas med min mans släktingar. Det är allt från 20 till 45 personer. Men det ställde vi in jättetidigt. Julafton blir väldigt lugnt, det blir jag och min särbo. 

* Den betyder mycket. Dels så är det en påminnelse om Jesu födelse och dels får man umgås med vänner och familj ett vanligt år. 

Karolina Stenström, musiker från Hultsfred som går under artistnamnet Steso Songs:

* Jag ska ligga i soffan och käka julgodis och amma min lilla bebis.

* Jag följer restriktionerna såklart och då går det ju inte att ses som under en vanlig jul. Men hoppas alla kan se det som att den här julen ska man satsa på att göra ingenting för att vara en hjälte. Handla inget utom livsnödvändigheter (bra för klimatet också), åk ingenstans, träffa ingen irl, så räddar du liv. 

* Jag gläder mig mest åt julledigheten och så tänker jag att goda grejer att äta och tända ljus och sånt är ett bra sätt att stå ut med mörkret. Julen kan också betyda en massa förväntningar från alla möjliga håll och jag tycker att man ska prioritera barnens önskemål så gott det går. Det ska man väl i och för sig alltid. 

Tomas Söreling (S), oppositionsråd i Hultsfreds kommun:

* Julen kommer att firas lungt endast med närmaste familjen, så vi blir fyra personer. Det blir som det ser ut att starta uppesittarkvällen med vedeldad bastu innan försmak av julmat och förmodligen Bingolotto under resten av kvällen.

* Julen påverkas av Coronan på det sättet att vi förmodligen haft med både svärmor och mor på julmat någon av dagarna, men det går ju inte nu.

* Julen betyder mycket och många minnen kommer tillbaka om hur det var när en annan var liten med mycket fina traditioner. God mat och mycket julmusik tillhör så klart också, en fin tid av få koppla av i och vara tillsammans med de närmaste.

Susan Andersen, enhetschef på Ekliden i Virserum:

* Jag kommer att fira min jul hemma med sambon Peter och mina två vuxna döttrar Patricia och Neela. Vi har haft covid-19 och känner oss ganska trygga med att träffas. Vi träffas regelbundet så det innebär inga risker. Det blir svensk jul på julafton och dansk jul på juldagen, enligt våra vanliga traditioner. Vi ska bara umgås, äta gott, spela spel och gå ut och promenera i all stillhet. Resten av familjen bor i Danmark, så det blir förstås lite telefonsamtal till dem.

* Våra jular är ganska lugna och intima, och vi är sällan fler än oss 4 som firar tillsammans, så för vår del blir det ingen större skillnad.

* Julen för mig är en viktig tradition där vi lägger fokus på mys och gemenskap med nära och kära, på återhämtning och på ljus och glädje.

Sammanställning:

Simon Henriksson

Ossian Mathiasson

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt