Annons:

Regionens oroande besked:

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin säger att Region Kalmar län befinner sig i den högsta smittspridningen sedan pandemin startade i våras. Foto: Anders Blank

Regionens oroande besked: "Högsta smittspridningen sedan pandemins start"

Många nya covid-19-fall varje dag och jättehög belastning på vården. Coronaläget i Region Kalmar län är minst sagt alarmerande. 
– Min bedömning är att vi just nu befinner oss i den högsta smittspridningen sedan pandemins start, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Smittspridningen i Kalmar län är alltjämt omfattande och situationen lär vara densamma under den närmaste tiden. 

– De senaste veckornas siffror över bekräftade fall får vi tolka med viss försiktighet. Det finns flera felkällor, dels har det funnits något begränsade provtagningsmöjligheter under de röda dagarna och dels är det som vanligt eftersläpning i statistiken. Man kan få intrycket av att vi befinner oss på en platå men jag bedömer att vi befinner oss i en fortsatt ökningsfas, säger Lisa Labbé Sandelin. 

"Ett uttjatat begrepp"

På torsdagen slogs ett nytt rekord i antal bekräftade fall per dag i Kalmar län, totalt 214 personer, enligt smittskyddsläkarens information.

– Aktiviteten är hög på många ställen runt omkring i Kalmar län och vi börjar också så smått se effekterna av jul- och nyårsfirandet i våra smittspårningar. Även om man har samlats i liten krets kan smitta spridas. Att läget är allvarligt börjar bli ett uttjatat begrepp, men vi befinner oss i den högsta smittspridningen sedan pandemins start, säger Lisa Labbé Sandelin. 

Region Kalmar län börjar alltså se effekter av jul- och nyårsfirande i sina smittspårningar. 

– Det finns inga signaler på att det har varit stora fester men det räcker om man har varit några stycken om någon har varit smittad och inte känt till det då utan först insjuknat och testat sig några dagar senare och därefter fått ett positivt provsvar. Det är helt klart – träffas man så kan man smitta varandra.

"Vilka grupper kan jag pausa?"

Det finns skäl att tro att aktiviteten i den nuvarande pandemin kommer fortsätta att vara hög under flera veckor framöver. Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin hävdar att det finns en stor risk att smittspridningen fortsätter öka när folk kommer tillbaka till arbetsplatser och skolor efter jul- och nyårshelgerna.

– När vi börjar gå tillbaka till arbetsplatser och skolor efter helgerna är det lätt hänt att nya smittkedjor uppstår. Om vi ska kunna vända vår kurva och plana ut den så måste vi agera minst lika smittsäkert som vi har gjort innan och till och med bättre än så. Det är viktigt att var och en tänker efter. Vilka grupper kan jag pausa? Man måste kanske gå till jobbet men då kan man kanske pausa något annat.

Uppmaningen: Undvik onödiga kontakter

Smittskyddsläkarens uppmaning är att alla personer ska undvika alla onödiga kontakter med andra personer och följa råden med att stanna hemma vid minsta symtom, jobba hemma, tvätta händerna ofta och hålla avstånd. 

– I samband med ett nytt år och en ny terminsstart så finns det alltid ett sug för att starta upp med nya rutiner och nya aktiviteter. Jag ber er alla att försöka skjuta på det i några veckor. Börja inte med uppstartsmöten, kickoffs och liknande, det är inte läge nu. Bete dig som om du är smittad och som om alla omkring dig också är smittade.

När tror du att länet kan nå en platå?

– Jag vågar inte gissa. Jag tror att det kommer vara kämpigt i flera veckor till. Om vi kommer ligga på en ganska ojämn platå med upp- och nedgångar är svårt att säga. Vi vill se en minskning.

Och just nu ser du en ökad smittspridning och ett ansträngt läge?

– Ja, jag bedömer att vi faktiskt är i en ökning. Vi får se vad nästa veckas siffror visar men jag kan se att det tuffar på rätt ordentligt. 

Varför lyckas inte Sverige och länet att bromsa spridningen? 

– Det är en tuff utmaning när vi har ett väldigt aktivt och smittsamt virus. Vi har på sistone sett flera exempel med hur lömskt det är när vi hittar folk som inte har symtom men ändå är positiva. Vi vet inte hur mycket de kan smitta andra personer men det är säkert en delförklaring till den stora utmaningen. 

Stor ökning i Vimmerby

Vimmerby kommun har registrerat många nya coronafall de senaste veckorna, totalt 544 fall, och har haft högst spridning på sistone.

– Det är som alltid många faktorer som spelar in. Det kan handla om att Vimmerby inte hade så stor spridning i våras och att det finns många som är mottagliga för viruset. Det handlar också om man får in det i känsliga miljöer. Vissa personer sprider virus väldigt effektivt och hamnar de rätt i context så kan det bli en rejäl smittspridning. 

Är situationen särskilt allvarlig i någon kommun eller är Vimmerby värst?

– Jag har inga exakta siffror på kommunnivå. Folkhälsomyndigheten har det till viss del men det är en sådan eftersläpning där. Min uppfattning är att det är hög aktivitet i Vimmerby och flera andra kommuner har också ett tufft läge.

Vad tror du om immuniteten i länet? Ger antikroppsprocenten en rättvis bild?

– Nej, det tror jag inte alls. Det finns massor med felkällor så det ger en fingervisning av hur det ser ut men det handlar om vem som är provtagen och om att allt immunförsvar inte är mätbart. 

"Ses som en möjlighet"

Hon har rekommenderat länets kommuner att högstadieundervisningen i den mån det är möjligt ska ske på distans fram till 24 januari.

– Det ska ses som en möjlighet och inte som en skyldighet. Vi har under jullovet sett en tydlig nedgång av bekräftade fall i grundskolor och folk på gymnasieskolor. Det beror nog i första hand på en minskad provtagning under ledigheten.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt