Annons:

Då inleds vaccinering av vårdpersonal i Kalmar län

Vaccineringen av regionens intensivvårdspersonal och kommunernas personal på särskilda boenden inleds om en dryg vecka. Foto: Region Kalmar län

Då inleds vaccinering av vårdpersonal i Kalmar län

1 876 brukare på särskilda boenden i Kalmar län har vaccinerats och ytterligare 2 300 doser delas ut nästa vecka. Vaccinering av personal på IVA och särskilda boenden inleds under vecka tre.

Annons:

Vaccinationerna har tagit fart i alla kommuner i Kalmar län. Än så länge har 1 876 personer på länets särskilda boenden vaccinerats sedan starten i mellandagarna. 

På dagens pressträff informerade vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson om att en ny vaccinationsdos levereras till länets kommuner nästa vecka. 

– Planeringen fortsätter med fortsatt vaccinering i kommunerna under nästa vecka. Vi tänker att vi ska fördela 2 300 doser till de som omfattas av den första prioriteringsgruppen. Det gäller förutom brukare på särskilt boende, personer med särskild service för vuxna inom LSS, personer med personlig assistans, personer som i sitt boende har hemtjänst eller hemsjukvård, hushållskontakter till dessa personer och personal inom dessa verksamheter, säger Marie Ragnarsson.  

Personalvaccinering i vecka tre

Vecka 3, med start den 18 januari, kommer personal inom kommunens och regionens sjukvård, som har nära kontakt med covid-19-sjuka personer, att vaccineras för att minska risken att personal insjuknar.

– Inom regionen är det identifierat att personalen på IVA (intensivvårdspersonal) behöver vaccineras först. Inom kommunen är det personal på särskilda boenden som får vaccinet. Uppstarten av denna vaccineringsfas är beräknad till vecka tre. Det är för att skydda individerna på de särskilda boendena och likaså personalen, säger Marie Ragnarsson. 

När börjar vaccineringen på Borghaga och Vimarhaga i Vimmerby kommun?

– Den lokala informationen har den enskilda kommunen. Vi levererar ut vaccin i den takt de har kapacitet att vaccinera och de fördelar vaccinet hur de vill. 

Oklart när allmänheten erbjuds vaccin

Marie Ragnarsson fick en fråga om hur det blir med vaccin till personal om primärvården eftersom de jobbar nära de särskilda boendena. 

– Det är också en viktig prioriterad grupp, framför allt de som åker ut på hembesök till de särskilda boendena. I takt med att vi får in vaccin så kommer vi att vaccinera den gruppen.

Hur många brukare har hittills tackat nej till vaccin rent procentuellt?

– Jag har ingen uppgift på det eftersom vi inte har färdigvaccinerat någon grupp ännu. 

När kommer allmänheten erbjudas vaccin i länet?

– Det beror på i vilken omfattning vi får vaccin till länet. Vi räknar med att vi kommer få det längre fram i vår. Vi kommer gå ut med information om hur olika grupper ska få möjlighet att få sitt vaccin när det blir dags. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt