Annons:

Planerade operationer dras ner efter coronavårdens tuffaste vecka: ”Behöver frigöra resurser”

Region Kalmar län kommer inom kort dra ner på planerade operationer och vårdbesök på länets tre sjukhus för att frigöra personal som ska ta hand om covid-19-sjuka patienter. Foto: MostPhotos

Planerade operationer dras ner efter coronavårdens tuffaste vecka: ”Behöver frigöra resurser”

Sjukvården i Kalmar län belastas hårdare nu än tidigare under coronapandemin. Nu påbörjas arbetet för att frigöra resurser och öppna upp fler vårdplatser för covid-19-patienter. 
– Vi kommer dra ner på planerade operationer och vårdbesök och planera om stora delar av verksamheten för att frigöra resurser, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist. 

Annons:

Smittskyddsläkaren i Region Kalmar län, Lisa Labbé Sandelin, har gett en oroande bild av covid-19-läget i Kalmar län och säger att man just nu har den högsta smittspridningen sedan coronapandemins start under våren 2020. 

Den gångna veckan har varit den klart mest påfrestande för sjukvården med mer än 50 personer som dagligen vårdats för covid-19 vid länets sjukhus. Antalet personer som har vårdats med respirator på intensivvårdsavdelningarna har ökat. 

– Vi är uppe på en nivå som är en bra bit över det vi upplevde när det var som värst i våras. Vi har varit på en hög nivå under ganska lång tid och ser än så länge ingen tydlig vändpunkt. Det betyder att det är mycket hårt arbete som återstår. Det har uppstått en klar upptrappning av situationen och vi anpassar verksamheten i enlighet med det, säger Johan Rosenqvist. 

"Stor ansträngning på sjukvården"

Han vittnar om sjukvårdens tuffaste vecka hittills och att man är i ett helt annat läge än vad man var före jul- och nyårshelgerna. 

– Antalet inneliggande patienter har tagit ett ordentligt hopp uppåt. Vi har under veckan legat på drygt 50 inneliggande patienter och har till och med varit uppe över 60 patienter vid något tillfälle. Det här är en mycket stor ansträngning på sjukvården. Vi har fler intensivvårdspatienter än vad vi har haft tidigare så det är en stor belastning. 

Region Kalmar har haft möjlighet att ta emot och vårda patienter från andra regioner med en större belastning och det är något som man kommer fortsätta med. 

– Vi har ett antal utomlänspatienter som ligger på vår intensivvårdsavdelning men vi ser ett gradvis ökat behov av intensivvård och behöver öka antalet vårdplatser. Det innebär att möjligheten att hjälpa andra regioner kommer minska. Om det fortsätter så här så kommer vi snarare vara en av de regioner som behöver hjälp. 

Så ska mer personal frigöras

Han berättar vidare att gränsen för att kalla på hjälp inte ligger alltför långt bort med tanke på den rådande situationen. 

– Nu har vi fortfarande utomlänspatienter hos oss och de kan skickas tillbaka till hemregionerna om trycket på intensivvården ökar ytterligare. På så vis frigör vi en viss resurs och får mer tid. Det är en stegvis process så man kan inte sätta en viss tidpunkt. Vi måste hela tiden läsa av situationen och anpassa oss efter det.

Just nu jobbar regionen för att frigöra resurser och öppna upp fler vårdplatser för covid-19-patienter. 

– Vi behöver förstärka resurserna för att ta hand om covid-19-sjuka patienter. Under kommande vecka kommer vi dra ner på planerade operationer och vårdbesök och planera om ganska stora delar av verksamheten för att frigöra resurser. Det är kompetenta medarbetare som behövs för att ta hand om covid-19-sjuka patienter. Det är ett svårt läge som vi befinner oss i och vi tar nästa steg i alla de olika omställningsplaner som vi har tagit fram under våren och hösten. 

– Vi är inne i en jättetuff situation och det är jättetufft för våra medarbetare, därför måste vi vara fler som delar på bördan när vi ser att vi har hamnat på en högre nivå. 

"Enkel och hemsk matematik"

Det handlar om att följa en angiven prioriteringsordning när det blir neddragningar av planerad verksamhet, enligt Johan Rosenqvist. 

– Vi måste alltid säkra akutsjukvården, cancervården och andra väldigt allvarliga tillstånd. Det ska vara tillstånd där vi bedömer att det inte är farligt att vänta, icke-akuta operationer. Det är viktigt att frigöra kompetenta medarbetare så att vi kan säkra upp covid-19-vården.

Totalt har 75 personer, varav två kommer från andra regioner som har fått vård i länet, avlidit på länets sjukhus under pandemin. 

– Med en så hög smittspridning som vi har nu så kommer fler som är extra känsliga för viruset att få det. Ju fler som får viruset desto fler kommer att bli riktigt sjuka och en del av dem kommer att dö. Det är enkel och hemsk matematik. Vi gör allt vi kan för att rädda liv men det går inte alltid.

Hur många dödsfall bedömer ni att pandemin kommer skörda i länet? 

– Det är helt omöjligt att svara på det. Det beror helt och hållet på vilka som blir smittade, hur snart vi får tillgång till mer vaccin och vilka som kan vaccineras. 

"Behöver friställa mer resurser

Sjukvården befinner sig i ett mycket ansträngt läge men Johan Rosenqvist kan inte svara på hur stor belastning som länets sjukvård klarar av. 

– Vi har hela tiden ställt om och har olika planer för hur långt vi kan gå. Att ge en faktisk siffra går inte att säga. Jag kan bara konstatera att vi upplever det som ett väldigt högt tryck just nu och då behöver vi friställa mer resurser. Den höga smittspridningen och belastningen till trots är det inte så att vi tillhör dem som har drabbats hårdast i landet. Vi förbereder oss för att det ska kunna bli ännu sämre.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt