Annons:

Vimmerbybo vill ha kvarts miljon i skadestånd – för mycket menar åklagaren

Åklagaren anser inte att 260 000 kronor är skäligt. Foto: MostPhotos

Vimmerbybo vill ha kvarts miljon i skadestånd – för mycket menar åklagaren

Den Vimmerbyföretagare som dömdes till drygt två års fängelse i tingsrätten och friades av hovrätten vill ha 260 000 kronor i skadestånd från staten. För mycket, menar åklagaren.

Annons:

Det var i april 2020 som Vimmerbyföretagaren greps i Linköping. Han anhölls timmar senare och häktades några dygn senare. Han satt därefter häktad i ett halvår, innan Göta hovrätt friade honom från misstankarna om grovt vapenbrott.

Hovrätten menar att det är visat att Vimmerbybon befann sig på platsen för att delta i en narkotikaaffär, men att det inte för det är säkert att han var den som hanterade det vapen som hittades på platsen.

Vimmerbybon dömdes i tingsrätten till 26 månaders fängelse mot sitt nekande. Men hovrätten försatte mannen på fri fot och han dömdes endast för narkotikabrott.

– Nu har det blivit rätt. Äntligen har sanningen kommit fram, kommenterade han då till vår tidning.

Inte skäligt, enligt åklagaren

I början av februari lämnade Vimmerbyföretagaren in en ansökan till Justitiekanslern. Han ville då, med hjälp av sin advokat, få ersättning på 260 000 kronor för den tid han suttit frihetsberövad.

Det är klart högre än den praxis som brukar gälla. Det motiveras med att man menar att han suttit frihetsberövad under lång tid och dessutom förlorat sin rörelse, där han investerat stora belopp.

Åklagaren har fått yttra sig och anser inte att beloppet är skäligt. Åklagaren vill att ersättningen helt, eller i vart fall delvis, bör sättas ned. 

Åklagaren anser i sitt yttrande att Vimmerbybon genom sitt eget beteende dragit till sig misstanke och försatt sig i en situation där misstankarna riktades mot honom. Detta genom att han åkt till Linköping för att delta i en narkotikaaffär och dessutom tagit i vapnet. 

Åklagaren menar också att han försökt påverka en medtilltalad, vilket bör påverka ersättningen, anser åklagaren. Dessutom menar åklagaren att Vimmerbyföretagarens rörelse redan innan detta var konkursmässig.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt