Annons:

  • Morddrottningen dagens gäst i GMV ­– ”Föll sig naturligt”

    Amanda Karlsson var dagens gäst i God Morgon Vimmerby. Samtalet kretsade förstås mest om succén Mordpodden. Foto: Jakob Karlsson

  • Morddrottningen dagens gäst i GMV ­– ”Föll sig naturligt”
  • Morddrottningen dagens gäst i GMV ­– ”Föll sig naturligt”

    Birgitha Sahlin pratade om sin egen skoltid.

  • Morddrottningen dagens gäst i GMV ­– ”Föll sig naturligt”

    Jacob Käll vill att en ny högstadieskola byggs i Djursdala.

  • Morddrottningen dagens gäst i GMV ­– ”Föll sig naturligt”

Morddrottningen dagens gäst i GMV ­– ”Föll sig naturligt”

Amanda Karlsson, grundare till megapopulära Mordpodden, var dagens huvudgäst i God Morgon Vimmerby. – Jag har alltid varit intresserad av journalistik, säger hon.

Annons:

Amanda Karlsson har nått enorma framgångar med sin podd Mordpodden, som hon driver tillsammans med förra studiekamraten Linnéa Bohlin. Mordpodden har hundratusentals lyssningar varje vecka och ligger i toppen på iTunes-listan.

– Hon gick samma utbildning som jag och gick i grannklassen. Vi hade aldrig pratat med varandra, men sedan var det bara hon och jag som valde radioprojektet. Då var det naturligt att vi skulle göra något tillsammans… Vi kunde inte sitta och prata om våra egna liv, utan var tvungna att skapa en produkt som är intressant oavsett vilka vi är och då föll det sig naturligt att göra Mordpodden, berättade Amanda Karlsson under GMV. 

Vill lösa Palme-mordet

Mordpodden berättar om olika mord. Karlsson och Bohlin går igenom domar och kommenterar fallen med egna kommentarer. Genren kallas true crime.

– True crime är exakt vad det låter som. Det är verklig brottslighet och det är verkliga mordfall som vi berättar om.

Engqvist: Är det något speciellt mord som du skulle vilja lösa?

– Man måste säga Palme-mordet. Det hände tio år innan jag föddes så det har inte präglat mitt liv, men jag tycker att det är märkligt att det inte lösts.

Bekant Vimmerbyfall inom kort

Inom kort publicerar Mordpodden ett fall med anknytning till Vimmerby: Helénfallet, där mördaren Ulf Olsson greps i Vimmerby 16 år efter mordet.

– Det är den största utredningen i Sverige efter Palme-mordet så det är mycket att göra just nu. Det avsnittet kommer nästa söndag.

Amanda producerar också olika humorklipp som hon publicerar på Youtube.

– Det är en väldigt bra kontrast till Mordpodden och det är väldigt roligt. Jag är ingen drömmare som tror att jag ska ha en humorkarriär, det är mer en hobby och väldigt kul.

”Var helt fantastiskt”

En del av samtalet handlade om Amandas uppväxt i Vimmerby.

– Jag har blandade känslor och minnen från skoltiden. Högstadieåren var jobbiga kompismässigt. Några intresserade sig för alkohol, det gjorde inte jag och då är man inte så intressant längre. Skolmässigt har jag alltid trivts bra i Vimmerby och gymnasiet var fantastiskt.

I sin ungdom var Amanda skådespelare på ALV under flera år.

– Det var en väldigt stor grej, det var helt fantastiskt. Jag tror att det har präglat mig som person väldigt mycket. Det jag gör nu hade jag nog inte gjort utan de åren.

På den klassiska GMV-frågan om favoritfiguren inom Astrid Lindgrens författarskap svarade Karlsson Ronja.  

– Det var fantastiskt roligt att vara Ronja. Hon har så mycket skinn på näsan och friheten att göra vad man vill.

Skolkande skolchef

Även Birgitha Sahlin, chef över barn- och utbildningsförvaltningen, var gäst i dagens GMV. Hon berättade bland annat om sin egen skolgång.

– Jag skolkade hela tvåan på gymnasiet och förstår inte hur jag kan sitta här i dag. På den tiden hade ingen koll på om man var i skolan eller inte, men jag bytte skola och gick ut gymnasiet.

Engqvist: Har du förståelse för fikasugna ungdomar i Vimmerby?

– Nej, det har förändrats... Vi jobbar även med ett EU-projekt som heter Plugg-in där man ska möta de ungdomar som är på väg ut.

En del av samtalet handlade förstås om skolsituationen i Vimmerby.

– Jag är väldigt stolt över skoldokumentet som vi har i Vimmerby. Det har väldigt höga ambitioner och om alla går i den riktningen kommer vi bli Sveriges bästa skolkommun någon gång.

Kommunens minsta tidning

Jacob Käll tog plats under På minuten och gav en inblick i produktionen av Djursdala Nytt.

– Vi är en bygd som vill framåt. Vi har flera föreningar och många idéer. Om fem av tio idéer blir verklighet så händer det ganska många saker, säger Käll som även lanserade idén om att en ny högstadieskola kan byggas i Djursdala.

Marcus Alsér, ordförande i Företagarna i Vimmerby, informerade om Slus-projektet och pratade kort om nästa Vimmerbygala som arrangeras den 31 mars nästa år. Nästa God Morgon Vimmerby arrangeras i januari. Då är Kristina Alsér huvudgäst. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt