Annons:

Barn uppmanades ta med sig telefoner – skulle jaga Pokémons

Unga barn uppmanades ta med sig mobiltelefoner till skolan för att spela Pokémon Go under två studiedagar.

Barn uppmanades ta med sig telefoner – skulle jaga Pokémons

Elever på Äventyrets fritidshem uppmanades att ta med sig en smartphone till fritidshemmet. De skulle användas till att jaga Pokémons. – Aktiviteten borde inte planerats, skriver rektorn Pernilla Begu i ett mejl till DV.

Annons:

Den 22 och 23 september var det studiedag för elever på Vimarskolan. Eleverna på Äventyrets fritidshem uppmanades av personal att ta med sig smartphones till fritidshemmet för att ge sig ut och jaga Pokémons. 

En person har lämnat in ett klagomål till kommunen med anledning av aktiviteten och ifrågsatt flera saker, bland annat att hen inte anser att mobiltelefoner hör hemma i en fritidsverksamhet.

Så här står det vidare i klagomålet: "För det första har inte alla barn i den åldern en mobiltelefon, och för det andra kan inte fritidspedagogerna säkerställa att barn inte gör saker med mobiltelefonen som ej är tillåtet. Barn i den åldern har ej omdöme att veta om de gör något integritetskränkande mm".

Vidare skriver personen att skolan ska förebygga mobbning och utanförskap, men att det här initiativet kan bidra till just mobbning och utanförskap. 

"Vi är tacksamma att föräldrar hör av sig med synpunkter. Den här gången var skolledningen dock snabbare än föräldrar på att reagera. När klagomålet inkom hade skolledningen redan agerat", skriver Pernilla Begu. 

Vimarskolans biträdande rektor, Johanna Holmstrand, ska direkt ha sökt upp berörd personal.

"Biträdande rektor uppsökte berörd personal så fort hon fick kännedom om aktiviteten. Ledningen på skolan anser att aktiviteten var felaktig då den skedde under barnens fritidshemstid. Aktiviteten bryter dessutom mot skolans regler gällande användande av mobiltelefon. Aktiviteten borde inte planerats", skriver Begu i mejlet.

"Felaktigt hanterat"

De berörda barnen är åtta och nio år gamla. Pernilla Begu delar skribentens bild av att det här kan bidra till kränkningar. 

"På frågan om hur skolledningen ser på det påståendet att aktiviteten skulle kunna leda till att kränkningar sker är svaret ja. Att en grupp elever fritt skulle få använda sig av mobiltelefoner kan inte anses öka tryggheten då de så lätt kan felanvändas".

Vad är din rekation på att det kunde hända?

"Min reaktion är att detta inte ska förekomma och är felaktigt hanterat redan i planeringsstadiet". 

Hur agerar ni för att det inte ska hända igen?

"Genom samtal med personalen ska det inte behöva hända igen". 

Har ni diskuterat den uppkomna situationen med förvaltningsledningen?

"En fråga gällande skolans ordningsregler är inte en fråga som diskuteras med förvaltningsledningen. Det är enligt Skollagen varje rektors uppgift att upprätta ordningsregler och ansvara för att de följs". 

"Ärendet är avslutat"

Vimarskolans ledning kommer inte gå vidare med ärendet på något sätt. 

"Ärendet är utrett och avslutat", skriver Vimarskolans rektor Pernilla Begu.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt