Annons:

Käll om krisen för restaurangnäringen:

Jacob Käll (C) menar att kommunen har gjort vad man kan, men att det inte är tillräckligt. Foto: Arkivbild

Käll om krisen för restaurangnäringen: "Gjort vad vi kan men det är inte tillräckligt"

Ett omsättningstapp på 41 miljoner kronor och mest i hela länet. Vimmerbys restaurangnäring hade ett nattsvart 2020.
– Det är förskräckligt och oroväckande, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

Omsättningen hos restaurangerna i Vimmerby minskade från 132 miljoner 2019 till 91 miljoner 2020 – ett svindlande tapp på 41 miljoner. I procent ligger minskningen på 31, vilket är mest i hela länet. Vimmerby ligger också i botten i landet. Med ett tapp på 36 procent är Åmål tia på den lista på de kommuner som drabbats värst. Sigtuna och Strömstad drabbades hårdast med -51 procent.

Kommunalrådet Jacob Käll (C) är oroad, men inte så överraskad.

– Det är förskräckligt och oroväckande. Jag är lite förvånad, men det är klart att om man ser på helårssiffror med besöksnäringen så är vi de värst drabbade. Med den säsongen som har varit och den statistik som finns, där vi har tappat flest besök och flest gästnätter, är det inte så konstigt. 

Vad känner du kring det ni har gjort för att hjälpa till i krisen?

– Vi har sagt från början att det vi gör inte räcker till. Det är mer ett bidrag, ett försök att göra något. Vi kan inte göra några stora pengainsatser, utan där får vi förlita oss på staten och omställningsstödet. Det har vi också länge påtalat att det inte träffar rätt och det finns en pågående diskussion om det. 

Har ni gjort tillräckligt?

– Vi har gjort vad vi kan göra, men det är inte tillräckligt. Vi kan inte gå in med rent kapital. Vi får inte stötta ekonomiskt med rena pengar, det får vi helt enkelt inte. 

Kunde ni ha gjort mer av det ni får göra?

– Det är inget som jag kan komma på så här. Vi har gjort det vi har kommit på och det är inget jag känner att det här borde vi ha gjort exempelvis. Vi är medvetna om att det vi har gjort inte är avgörande insatser för restaurangnäringen. Det är mer en form av smörjmedel, säger Jacob Käll.

"Kritiskt läge"

Ett stort stöd har varit gymnasieluncherna, som har gett restaurangerna ett visst tillskott ekonomiskt. En annan sak som kommunen gjort är satsningen på presentkort till sina anställda. Man har också tagit beslut om att inte ta ut någon tillsynsavgift för alkoholkontrollen och gett möjlighet att öppna uteserveringarna en månad tidigare. 

– Vi har gjort vad vi kan för att hjälpa till men är medvetna om att det inte räcker. 

Kunde inte uteserveringarna varit fria hela året?

– Jo, man kan göra allt. Men i det fallet tänker vi att de kostnader restaurangägarna har, förhoppningsvis ganska lätt ger avkastning. Vi funderar på allt möjligt och man får gärna komma med goda förslag på vad vi kan göra inom lagens ramar. 

Vad ser du för utveckling framöver för Vimmerbys restaurangliv?

– Någon form av krisstöd behövs och vi jobbar med det i den här statssekreterargruppen. Men det är likadant för staten, de har också svårt att gå in med rena företagsstöd. De kommer inte skicka hit en stor påse med pengar som vi kan dela ut. Det är ett väldigt kritiskt läge och vi får hoppas på andra stödåtgärder.

Tror du att Vimmerbys restaurangutbud kommer försämras kraftigt efter pandemin?

– Vi hoppas, likt alla andra, att när det väl släpper igen så finns det ett uppdämt behov. Det kanske till och med finns ett ökat behov och en ökad lust. En uppmaning kan vara att när det är möjligt välja lokalt. Det är en förutsättning för att ha sina restauranger kvar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt