Annons:

Så många bostäder har byggts i Vimmerby

Bostadsbyggandet har ökat kraftigt i år. Men det gäller framför allt de större städerna. I Vimmerby kommun har endast tre bostäder färdigställts under 2016, enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Annons:

I Kalmar län toppar inte helt oväntat Kalmar den listan. Där har 208 bostäder färdigställts under de tre första kvartalen i år. 

Tvåa kommer Mönsterås med 44 och på bronsplats hamnar Mörbylånga med 33. I Västervik och Hultsfred har 26 bostäder byggts, men i Vimmerby alltså bara tre. 

Det gör att det har byggts mer i 214 av landets kommuner, enligt SCB:s statistik.

SCB påpekar dock att statistiken är lite osäker. Det finns ofta en eftersläpning i inrapporteringen som gör att byggandet underskattas. Tidigare år har siffrorna i efterhand fått räknas upp med i snitt 15 procent.

Byggs mer i landet

I hela landet har det byggts 31 000 bostäder, varav drygt 22 000 i flerbostadshus, under årets nio första månader. Det är 32 procent fler än under samma period i fjol.

Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket, varnar för att byggboomen kan leda till högre priser – särskilt i små kommuner.

– Där har man kanske mindre vana av att göra upphandlingar. Det finns en risk nu när vi har en het bostadsmarknad att man kanske bygger till för höga priser. Det gäller att ta till sig den kompetens som behövs, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt