Annons:

Saknar tillstånd – domstol avslår kraftverksägarens överklagan

Bild från det kraftverk vid Yxern som saknar tillstånd. Foto: Tino Åberg

Saknar tillstånd – domstol avslår kraftverksägarens överklagan

En kraftverksägare vid Yxern hotas av ett kraftigt vite. Mark- och miljödomstolen avslår nu mannens överklagande av Länsstyrelsens beslut.

Annons:

I somras var Dagens Vimmerby först med att skriva om det föreläggande som Länsstyrelsen utfärdat för en kraftverksägare vid Yxern. Mannen överklagade beslutet – men hade ingenting att hämta hos mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt.

Domstolen fastställer Länsstyrelsens föreläggande, vilket innebär att mannen fortfarande hotas av ett vite på 200 000 kronor.

Lång process

Redan i oktober 2014 krävde Länsstyrelsen att fastighetsägaren lämnade in en ansökan om sin verksamhet med kraftverk och tillhörande damm i Yxeredsån. Det skulle fastighetsägaren ha gjort i juni 2015. Inte förrän januari i år inkom en skrivelse från fastighetsägaren där personen krävde inhibition av föreläggandet och att tidsgränsen flyttade fram.

Efter det skärpte Länsstyrelsen tonen rejält och krävde att mannen, inom åtta månader, lämnade in en ansökan om att riva ut anläggningen eller en ansökan om fortsatt drift. Gör han inte det beläggs han med ett vite om 200 000 kronor.

Vill avvakta ny vattendom

Mannen har anfört att han bedrivit kraftverket på samma sätt som det gjorts enligt gammal hävd och att många andra kraftverk också saknar tillstånd. Han uppger också att han i 25 års tid kämpat för en ny vattendom för Yxern och att en ansökan inte bör lämnas in förrän den eventuella nya vattendomen vunnit laga kraft.

Mark- och miljödomstolen finner att Länsstyrelsen haft skäl för sitt föreläggande och fastställer därmed viteshotet. Däremot ändras en mening i beslutet, vilket innebär att man tydliggör att luckorna som avleder vatten till kraftverket inte måste hållas öppna.

Beslutet kan överklagas.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt