Annons:

  • Rydholm går i pension till hösten:

    Carina Rydholm går i pension till hösten – då tar Axel Tunek över vd-rollen på Vimmerby Sparbank. Foto: Simon Henriksson

  • Rydholm går i pension till hösten:

    Efter tio år som vd går Carina Rydholm i pension.

Rydholm går i pension till hösten: "Varit tio fantastiska år"

Efter tio år som vd för Vimmerby Sparbank säger Carina Rydholm hej då till bankvärlden. Nu väntar pension för 61-åringen.
– Det har varit tio fantastiska år, säger hon.

Annons:

Den stora nyheten om förändringarna på Vimmerby Sparbank levererades på bankkontoret på torsdagsförmiddagen. Carina Rydholm har varit vd för Vimmerby Sparbank i tio år, men väljer i höst att gå i pension. 

Den 1 september tar Axel Tunek, ursprungligen från Tuna, över vd-rollen på banken.

– Det har varit tio fantastiska år där jag har fått jobba i en lokal sparbank med samhällsengagemanget i fokus. Den lokala sparbanksstiftelsen i Vimmerby var i stort sett det som gjorde att jag sökte det här jobbet. Jag har haft fantastiska år och uppskattat det lokala ägandet och det lokala engagemanget. Jag tycker också att det är skönt att styrelsen gått i mål med rekryteringsprocessen och rekryterat Axel Tunek. Det kommer bli jättebra, säger Carina Rydholm, som menar att nya ögon behövs: 

– Jag tänker alltid på bankens bästa och det vore mer egoistiskt om jag stannade kvar tills jag är 72. Det behövs nya, kreativa ögon in och nu är det dags att sätta punkt för mig. 

Vad har präglat banken under dina tio år?

– Frågar du medarbetarna har jag försökt att vara en öppen, transparent ledare och vd, i de fall man kan vara det. Det gäller att hitta samarbetet och laget för att jobba tillsammans för både kundens och bankens bästa. Vi lever på kunden och det ska alltid vara en bra lösning för kunden. Man brukar jämföra med ett fotbollslag och det är laget som tillsammans åstadkommer framgångarna. 

"Hög kundnöjdhet"

Mycket har förstås hänt i samhället och bankvärlden de senaste tio åren.

– Digitaliseringen berör oss alla oavsett vilken bank det är. Kundernas behov och beteende förändras. Man vill kunna sitta med sin mobil på kvällen och i lugn och ro göra affärer. Jag har, utifrån vår bank, inte valt en väg där vi bara digitaliserar för våra kunder. Det ska finnas digitala och bekväma lösningar, men man ska också vara välkommen in på kontoret för en annan typ av rådgivning. Det är inte antingen eller och det tror jag har varit uppskattat. Vi ser också det i form av att vi har hög kundnöjdhet i Vimmerby och en av framgångsfaktorerna är två spår där, säger Carina Rydholm och fortsätter:

– Vi har också vår egen telefonväxel och det ger snabba ledtider. Kunden vill ha det snabbt och enkelt. Dessutom adderar man det här med lokala ägare och ett stort samhällsengagemang och både kultur och idrott, som gör att vi är som en katalysator i Vimmerby. Vi har stor förståelse för att ett rikt, aktivt föreningsliv är hälsosamt för många. 

Att vara vd i en bank under pandemin är förstås också utmanande.

– Man kommer inför beslut man inte har någon erfarenhet av och ingen annan heller. Vi hade också en rådgivare som var smittad och stängde banken tills vi testat alla. Vad är mest rätt och vad är mest risk? Men jag hade styrelsens ordförande då som var med mig. 

"Annorlunda år"

Carina Rydholm fyllde 60 år den 11 mars förra året. Samma dag som Sverige fick sitt första dödsfall med covid-19. 

– Jag fyllde 60 år och då stannade Sverige. Alla som var på det kalaset, minns nog det eftersom Sverige stängdes. Vi har fått ställa om verksamheten mycket, begränsat antal kunder in och strikt följt Folkhälsomyndighetens råd. Vi gör så mycket vi bara kan digitalt och det har varit ett annorlunda år. 

Vad som händer för Carina Rydholm efter den sista arbetsdagen är oklart.

– Det får jag fundera på tills jag går hem. Men jag har två barnbarn och kan ägna mer tid åt dem. 

"Är superglad"

Staffan Leijon, styrelseordförande för Vimmerby Sparbank, säger så här om Carina Rydholms år som vd:

– Carina är en "doer" som jag bedömer det. Det blir inga långbänkar, utan det händer saker. Det är hennes starkaste sida. Hon har också varit noggrann och haft väldigt bra koll på läget. 

Rekryteringen av Axel Tunek är han också nöjd över. 

– Det har varit en bra process med många intressanta namn. Vimmerby Sparbank är en attraktiv arbetsgivare och många vill jobba här. Att vi har rekryterat en vd från orten är ett stort plus. Det känns jättebra, säger Staffan Leijon.

Axel Tunek, som de senaste fyra åren varit marknadsområdeschef för Vimmerby och Hultsfred inom Länsförsäkringar Kalmar län, vill vänta med att lämna några längre kommentarer till hösten.

– Jag är superglad och spänd inför en ny utmaning. Jag har erfarenhet av bank sedan 15 år tillbaka och har jobbat här tidigare. Det ska bli roligt att komma tillbaka. Jag ser fram emot den här utmaningen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt