Annons:

ELEV SVÅRT MOBBAD - SKOLA I VIMMERBY KOMMUN UTREDS

Ola Karlsson, skolchef i Vimmerby kommun. Foto: Arkivbild

ELEV SVÅRT MOBBAD - SKOLA I VIMMERBY KOMMUN UTREDS

Barn- och elevombudet har mottagit en anmälan gällande kränkande behandling av en elev på Astrid Lindgrens skola. Nu ska man utreda om huvudmannen Vimmerby kommun har begått något lagbrott vad gäller sin skyldighet att förebygga och motverka kränkande behandling.

Annons:

Anmälan har sin bakgrund i att en elev på skolan under en längre tid ska ha blivit utsatt för kränkande behandling, grov mobbning och hot om våld av andra barn på skolan.

I sin anmälan till Barn- och elevombudet skriver elevens föräldrar att man anser att skolan har brustit i sina rutiner vad gäller att reagera på signaler på upprepade kränkningar, mobbning och utfrysning i klassrummet, via nätet och på rasterna under en månads tid.

Ingen personal reagerade 

Enligt anmälan ska barnet ha blivit utsatt för kränkande behandling och utfrysning utan att skolans personal har reagerat – både i klassrummet och på skolgården, där även vuxennärvaro ska ha saknats.

”Ingen vuxen har kunnat reagera eller funnits närvarande för NN. Detta är särskilt allvarligt då vi har larmat till skolans rektor om nätkränkningar som också innefattat hot om fysiskt våld”, skriver föräldrarna i sin anmälan.

I en komplettering till Barn- och elevombudet beskriver föräldrarna också hur de ett stort antal gånger har påtalat problemen både för lärare och skolledning, utan att få den respons de önskat.

Skolchefen kan inte kommentera 

Barn- och elevombudet inleder nu en utredning av händelserna, vilket ska syfta till att fastställa om huvudmannen Vimmerby kommun har följt lagens krav när det gäller skolans skyldighet att förebygga och motverka kränkande behandling.

Därför har Vimmerby kommun tillsänts ett stort antal frågor som man ska svara detaljerat på. Yttrandet från kommunen ska enligt regelverket lämnas av tjänsteman på nämndens vägnar, nämndordförande, utskott eller berörd nämnd.

Yttrandet ska vara Barn- och elevombudet tillhanda senast den 6 juli 2021.

Vi har varit i kontakt med skolchef Ola Karlsson, som meddelar att han inte kan kommentera det enskilda elevärendet.

Fakta

Barn- och elevombudets uppgift är att ta tillvara barns och elevers rättigheter i skolan genom att se till att förskolor och skolor följer den del av skollagen som handlar om kränkande behandling. Barn- och elevombudet finns hos Skolinspektionen.

Barn- och elevombudet ska

  • Objektivt utreda anmälningar om kränkande behandling och besluta i inkomna ärenden.
  • Informera om skollagens krav på nolltolerans mot kränkningar i skolan och ge skolorna råd om hur lagen ska användas.
  • Samarbeta med andra myndigheter och ombudsmän, till exempel Barnombudsmannen och Diskrimineringsombudsmannen, kommuner, elevorganisationer som Sveriges elevråd - SVEA. 
  • Företräda barn eller elever i domstol. Det sker när BEO:s utredning visar att ett barn eller elev utsatts för kränkande behandling och det finns förutsättningar att kräva skadestånd från den som driver skolan.

Källa: beo.skolinspektionen.se

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt