Annons:

Bevara Vimmerby erbjuder Vimarhem ekonomiskt stöd till experthjälp

Mikael Sandtröm är ordförande för Bevara Vimmerby. Foto: Josefine Antonsson Foto: Arkivbild

Bevara Vimmerby erbjuder Vimarhem ekonomiskt stöd till experthjälp

När Vimarhem ska bygga 32 nya lägenheter på centrumtomten Uven tillsätter man en intern styrgrupp som ska besluta om färgsättning och exteriöra detaljer, i stället för att anlita den experthjälp som föreningen Bevara Vimmerby föreslår. Det har fått föreningen att reagera.

Annons:

Det kommunala bostadsbolaget Vimarhem ska bygga 32 lägenheter i en suterränglösning med tre våningar ut mot Kampgatan och fyra mot innergården. Tre av lägenheterna kommer vara ettor och resten tvåor och treor.

En styrgrupp bestående av Magnus Danlid, Thomas Karlsson och Lennart Nygren från styrelsen samt Johan Oléhn, Elisabeth Will och Lars Sandberg från Vimarhem har tillsatts och ska besluta om exempelvis färgsättning och de exteriöra detaljerna.

Bevara Vimmerby kritisk

Detta har fått föreningen Bevara Vimmerby att reagera. Vid ett möte mellan Vimarhem och Bevara Vimmerby för dryga månaden sedan föreslog föreningen bostadsbolaget att anlita personer med dokumenterad kunskap och känsla inom området.

– Jag hoppas inte att det här innebär att de inte kommer ta hjälp och råd från sådana som kan detta bättre, vilket vi föreslog när vi möttes. Här måste den kunskap som saknas tas in, och av personer som inte är hemmablinda. Vad gäller fasadens utformning och färg så ska nog varken vi eller Vimarhem peta i det, säger Mikael Sandström, ordförande i Bevara Vimmerby.

– Med all respekt, men hand upp den som i första hand skulle ringa Vimarhems styrgrupp om råd när det är dags att måla om fasaden hemma.

Är med och betalar

Kostnadsbiten är en aspekt som har lyfts fram som argument mot att ta in experthjälp. Men det köper inte Mikael Sandström.

– Här finns en stor möjlighet att förbättra det exteriöra ordentligt, och om de tycker att det blir för dyrt så har Bevara Vimmerby erbjudit sig att vara med att betala en sådan person.

– Det är samma sak som debatten kring arkitektritade hus. Det är inte nödvändigtvis så att det blir dyrare för att man först funderar på hur det ska se ut och sedan gör upphandlingen, i stället för tvärtom. I det här fallet har man gjort bakvänt – först beställt ett hus och sedan försökt anpassa det till tomten, menar Mikael Sandström.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt