Annons:

Kommunen får nytt föreläggande angående Arena Ceos

För andra gången på mindre än ett år ger miljö- och byggnadsnämnden Vimmerby kommun ett föreläggande för Arena Ceos.

Annons:

I mars fick kommunstyrelseförvaltningen ett föreläggande från miljö- och byggnadsförvaltningen om att åtgärda spridningen av gummigranulat och i september fattade kommunstyrelsen beslut om att sanera Lillån som löper genom området.

Miljö- och byggnadsnämnden krävde att bristerna skulle vara fixade 1 maj, men det miljöfarliga ämnet har fortsatt att sprida till Lillån. En inspektör vid miljö- och byggnadsförvaltningen gjorde en ny tillsyn för en tid sedan och konstaterade att problemet kvarstår. Nu har kommunen fått ett nytt föreläggande.

Tre nya krav

Senast den 17 januari måste kommunen ha samlat ihop och omhändertagit det gummigranulat som spridit sig från konstgräsplanen till Lillån.  

Senast en vecka innan åtgärder vidtas ska kommunen skriftligt redovisa vilka åtgärder man tänker vidta.

Den 17 februari ska kommunen även ha redogjort för hur mycket gummigranulat som omhändertagits och hur det har hanterats.

Kraven är inte förenade med något hot om vite. 

Miljöfarligt

Gummigranulat är ofta framställt av uttjänta däck och kan innehålla flera kemikalier som är farliga för hälsa och miljö. Det kan handla om cancerframkallande och arvsmassepåverkande ämnen som PAH, ftalater, fenoler och flera metaller såsom zink, bly, koppar, krom och kadmium. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt