Annons:

  • Vilken typ av bil ska man välja när det är dags att köpa ny bil?

    Vilken typ av bil ska man välja när man köper nytt, elbil, biogas, bensin eller diesel?

  • Vilken typ av bil ska man välja när det är dags att köpa ny bil?

    Mikael Nyman, energi-och klimatrådgivare i Västerviks kommun ger svar om valet av fordonsbränsle.

Vilken typ av bil ska man välja när det är dags att köpa ny bil?

Bensin och dieselpriserna går upp, elpriset likaså. Biogaspriset är olika beroende på vilken kommun man tankar i. Det är svårt att veta vilken slags bil man ska välja om man ska köpa en ny bil idag. Vår tidning kontaktade Mikael Nyman, klimat - och energirådgivare i Västerviks kommun och frågade vilken bil man ska välja? Svaret blev kort.

- Hittade jag en bra biogasbil skulle jag inte tveka.

Annons:

Mikael Nyman hjälper vår tidning med att reda ut vad det kostar att köpa drivmedel till olika slags bilar, bensin, diesel, el och biogas.

- Idag kostar en liter bensin upp mot 18 kronor litern och dieselpriset ligger över 20 kronor. Priset är lite upp och ner beroende på världsmarknadspriset men det kommer att öka efterhand som mer HVO blandas in i bränslet. Det är brist på HVO i dag vilket gör att priset på HVO ökar. Sverige dammsuger marknaden på HVO just nu för att få tillräckligt av det bränslet, säger Mikael Nyman.

Biogas kostar i dag 19:90 per kilo biogas. Det kan jämföras med en och en halv liter bensin eller diesel.

- Svensk biogas som finns i Västervik har valt att hålla ett riktpris på biogasen utan att följa priset på bensin och diesel. Så gör inte alla leverantörer av biogas. I Oskarshamn kostar ett kilo biogas 23 kronor, säger Mikael Nyman.

Det är dock svårt att få tag på en bra begagnad biogasbil idagsläget. Det är få biogasbilar ute på marknaden då produktionen av biogasbilar inte är så stor.

- I vår region satsar man mer på biogas än i andra delar av landet. Det gör ändå att det finns en liten marknad för biogasbilar här, säger Mikael Nyman.

Nybilspriset mellan en bensin eller biogasbil har inte så stor skillnad just nu.

- Tidigare kostade en biogasbil lite mer men den skillnaden märks inte lika mycket idag, säger Mikal Nyman.

Elbilar

Priset på el har ökat kraftigt de senaste månaderna, vilket är en faktor att tänka på när man köper elbil, inte just priset men när man ska tanka bilen och vilket elavtal som man har menar Mikael Nyman.

- Det är fortfarande mycket billigare att tanka sin bil med el än med något av de övriga drivmedlen. Man kommer en mil på två kilowattimmar. Det motsvarar en kostnad på fyra kronor när elpriset är så högt som idag och man tankar dagtid, säger Mikael Nyman.

Han tycker att som ägare till en elbil ska man tänka på dels när man laddar bilen och vilket elavtal man har.

- Man kan ha ett elavtal där priset sjunker under natten när efterfrågan på el är liten. Då kan man komma ner till en kostnad av en krona kilowattimme. 

Varför är elpriset så högt idag?

- Det beror på flera olika faktorer. Främst för att vintern har varit väldigt kall i år. Gränserna för elköp har flyttats i Europa. Man har förstärkt elöverföringen söder ifrån så det är lättare att transportera el till Sverige samtidigt som Norge inte exporterar lika mycket el till Sverige. Ringhals har gått knackigt och producerar inte någon energi vilket också gör att elpriser rusar, säger Mikael Nyman.

Samtidigt exporterar Sverige mycket el till Finland. Ett land som försöker minska sitt importberoende av el genom att bygga nya kärnkraftverk.

- Om de bygger nya kärnkraftverk i Finland kommer vi att ha mer el kvar i vårt land, säger Mikael Nyman.

Om alla kommer att skaffa elbil kommer elen att räcka till i Sverige?

- Ja det tror jag. Elbilar kan laddas under hela dygnet. Laddas elbilarna på natten när industrin inte är i behov av lika mycket el som på dagen kommer elen att räcka till.

Det finns många elbilsägare som idag har investerat i solpanerler vilket gör att de kan ladda bilen hemma med egenproducerad el.

- Det är smart för då går man inte vägen via nätbolagen, säger Mikael Nyman.

Dubbel klimatnytta

Det är inte bara priset på drivmedel många tittar efter när de köper bil. De vill känna att de gör klimatnytta också.

Vilken slags bil kör du?

- Jag kör en biogasbil. Men hade jag råd skulle jag köpa en ny elbil, säger Mikael Nyman.

Är det det bästa allternativet för alla som kör bil?

- Skulle jag komma över en bra biogasbil så skulle jag inte tveka. Priset på de bilarna har sjunkit något. Jag får dessutom kredd i plånboken för att jag kör en biogasbil. Det skulle räcka för mig om jag inte körde långa sträckor. Kör man korta sträckor är biogasbil att föredra. Det ger dessutom dubbel klimatnytta då den metangas som försvinner upp i luften tas om hand när man tillverkar biogas som driver bilar, säger Mikael Nyman.

 

 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt