Annons:

Micce Rylander ställer ut på Kröngården

Vimmerbyprofilen Micce Rylander är aktuell med två utställningar, en i Stockholm och en på Kröngården. Foto: Privat

Micce Rylander ställer ut på Kröngården

I morgon är det premiär för en ny utställning av Vimmerbyprofilen och konstnären Micce Rylnader. På Kröngården kommer flera av hans senaste verk ställas ut.
– Det känns jätteroligt, säger han.

Annons:

För nästan tio år sedan inleddes ett nytt kapitel i Micce Rylanders livslånga intresse för grafisk form och bilder. Då gjorde han sin första konstutställning och en ny bana tog sakteliga form.  

– Jag har målat i sju år ungefär och det har blivit som en naturlig följd av min grafiska formgivarbana som jag egentligen hållit på med hela livet. Jag fick min första förstoringsapparat till svartvita bilder när jag var elva och röjde ut morsans syrum. Därifrån har bildintresset funnits hela livet, jag ser mycket bilder och tänker mycket bilder.

 Inspireras av musik

Rylander har jobbat på en mängd olika reklambyråer.  

– Man har gjort en och annan bild i sin dag. När man jobbar kommersiellt har du ett syfte med din bild. Man vill att folk ska tänka si eller så, men stylingen är fortfarande fri. I dag finns det så fruktansvärt många bilder i omlopp att det krävs mer för att få din bild att sticka ut.

Vid sidan om intresset bör bild och grafik har Rylander ett stort musikintresse och under många år jobbade han med Hultsfredsfestivalen.

– Jag älskar musik och gillar den lilla vändningen som bra låtskrivare och poeter kan få till. Hur mycket kan man göra med tre ord liksom? Men folk hittar nya vinklingar och man leker med ord i det oändliga. Musiken har varit en stor inspirationskälla för mig.

Rylanders konst är tätt sammankopplad med musiken och han har gjort flera utställningar som haft en tydlig koppling till olika festivaler.

– Håkan Waxegård har betytt mycket för mig och jag gjorde en utställning om Eksjö stadsfest där jag hade med någon textrad från de artister som spelat på stadsfesten. Efter det blev det naturligt att göra samma upplägg med Visfestivalen och med Hultsfredsfestivalen. När jag började känna att det funkade blev jag friare i mina tyglar, men jag har alltid med någon text i mina tavlor.

"Finaste miljön" 

I morgon invigs utställningen vid Kröngården. I samma veva gör han en annan utställning i Stockholm.

– I Stockholm blir det nya tavlor med erotik och skönhet. I Vimmerby blir det en samlingsutställning av det jag gjort sista tiden. Det är tre, fyra år sedan jag ställde ut i Vimmerby och jag har gjort mycket nya grejer sedan dess som inget har sett här lokalt. Det ska bli skitroligt.

Mats Peterson är ny arrendator av Kröngården.

– Mats och jag har gått i samma klass och är uppväxta tillsammans. Han håller på att göra något helt nytt av caféet och det är verkligen den finaste miljön i hela kommunen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt