Annons:

Här är årets sommarutställning på Näs –

Årets sommarutställning på Astrid Lindgrens Näs kretsar kring Marit Törnqvist. Foto: Pressbild

Här är årets sommarutställning på Näs – "Känns fantastiskt"

I dag presenterade Astrid Lindgrens Näs sin stora sommarutställning 2019. Årets dragplåster blir författarinnan Marit Törnqvist.
– Det känns fantastiskt att ställa ut här. För även om Astrid inte lever längre så finns hon ofta med som en röst i mitt huvud som kan ge mig goda råd. Därför är det så fint att ställa ut på platsen där hon växte upp, säger Marit Törnqvist i ett pressmeddelande.

Annons:

Marit Törnqvist är illustratör och författare och samarbete med Astrid Lindgren under många år. Hon debuterade som illustratör till Astrid Lindgrens "När Bäckhultarn for till stan" 1989 och samarbetet fortsatte bland annat genom att Törnqvist skapade miljöerna till Sagotåget på Junibacken i Stockholm. 

I år kommer en ny bok där Törnqvist illustrerar Astrid Lindgrens vaggvisa "Alla ska sova". Samtidigt kommer årets stora sommarutställlning på Näs att helt handla om Törnqvist konstnärsliv. Utställningen har fått namnet "En lycklig ö – 30 år av ord och bild" och handlar om berättelsens kraft, Marits konstnärskap och engagemang för en bättre värld och hennes alldeles unika relation till Astrid Lindgren.

I utställningen ger flera inblickar i den unika relationen med Astrid Lindgren, bland annat visas en bild där en tioårig Marit hoppade i hö tillsammans med en då 65-årig Astrid Lindgren.

– Det lärde mig att man inte behöver sluta leka, man kan fortsätta även om man är 65 år, säger hon.

Vunnit en rad priser

Marit Törnqvist har illustrerat både egna och andras berättelser, fått många prestigefyllda uppdrag och vunnit en rad priser och utmärkelser för sina böcker. Utställningen består av många originalillustrationer, men skildrar även skapelseprocessen. .

Besökaren får kika in i Marits ateljé, se hur arbetet med en bok växer fram, ta del av ”misslyckade” bilder som Marit valt bort och själv prova på olika illustrationstekniker. Det blir också nedslag i saker som är gemensamma för Astrid Lindgren och Marit Törnqvist: längtan tillbaka till barndomen, pendlingen mellan ljus och mörker och engagemanget för en bättre värld.

– Jag försöker att hålla på med saker som berör mig, som känns väsentliga på ett eller annat sätt, säger Marit Törnqvist. 

Starkt engagemang

2016 tog Marit Törnqvist initiativet till att 30 000 bilderböcker på arabiska delades ut till nyanlända flyktingbarn i Sverige och nu är hon engagerad i afghanska flyktingars tuffa situation.

– Det är lite av en upptäcktsfärd jag håller på med. Det är inte så att jag vet vad jag ska göra härnäst, men väldigt mycket av mitt arbete handlar om min tro på att det hjälper barn att berätta om sig själva oavsett om de tecknar eller skriver och utifrån det reflektera över sina egna upplevelser.

Utställningen planeras i samarbete mellan Astrid Lindgrens Näs och Marit Törnqvist. 

– Genom att planera utställningen tillsammans med Marit, har jag mött en författare med enormt engagemang och med en hög ambition. Det känns roligt och viktigt att berätta om bredden av hennes arbete, säger Anneli Karlsson, producent på Astrid Lindgrens Näs.

Utställningen öppnar på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby den 29 juni och pågår till den 3 november.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt