Annons:

Regionförfattaren placeras i Vimmerby – får 700 000 i stöd

Region Kalmar ska anställa en regionförfattare som kommer vara stationerad i Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson

Regionförfattaren placeras i Vimmerby – får 700 000 i stöd

Region Kalmar ska få sin första regionförfattare och den placeras i Vimmerby. Regionen har nu fått 700 000 i stöd från Kulturrådet till projektet.

Annons:

Författaren kommer formellt sett vara anställd av Vimmerby kommun eftersom det är Vimmerby som driver Region Kalmars plattform för litteraturutveckling. Nu får man alltså 700 000 i stöd av Kulturrådet. 

"Regionförfattaren kommer att ha sitt verksamhetsfält i hela Kalmar län med uppgift att göra insatser för läs- och skrivfrämjande. Vimmerby kommun har i uppdrag av Region Kalmar län att utgöra bas i den regionala litteratursatsning som inletts under 2019. Tjänsten som regionförfattare ska inte blandas samman med den litteratursamordnare som även ska anställas inom den regionala satsningen Länslitteraturen.

"Väldigt glädjande"

Regionförfattaren kommer att genomföra workshops med eget skrivande, erbjuda litteratursamtal och möten med författare och andra kopplade till litteratur. Målgruppen är vuxna oavsett tidigare erfarenhet eller intresse. Inte minst är gruppen vuxna nysvenskar viktig att försöka nå", skriver kommunen i ett pressmeddelande. 

– Vi tycker att det är väldigt glädjande med satsningen på regionförfattare. Det kommer att stärka den lokala litterära identiteten och stimulera läsande och skrivande i länet, säger Patrik Byström, kulturchef Mönsterås kommun, i ett pressmeddelande. 

– Det är mycket positivt att Kalmar län nu satsar stort på litteratur med både festivalen "Vimmerby berättar" och en regionförfattare. Vi ser fram emot att våra medlemmar i länet får en bättre infrastruktur på litteraturområdet, säger Lars Magnar Enoksen, ordförande i Författarcentrum Syd.

Tjänsten som regionförfattare kommer att annonseras ut i augusti månad. "En konkret första uppgift blir att tillsammans med regioninvånare skapa en antologi med samtida berättelser. Det finns ett behov hos många medborgare, inte minst nysvenskar, att uttrycka sig om sina liv i länet", skriver kommunen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt