Annons:

Han får Alma-priset 2021 –

Priset till Astrid Lindgrens minne går i år till en fransk författare. Foto: Pressbild

Han får Alma-priset 2021 – "Helt overkligt"

Almapriset – världens största litteraturpris för barn och unga till Astrid Lindgrens minne – delas i år ut till den franske författaren Jean-Claude Mourlevat, rapporterar DN.

Annons:

Litteraturpriset ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) instiftades 2002 av Sveriges regering för att värna barnens rätt till bra berättelser. Prissumman på fem miljoner svenska kronor gör priset till världens största i sitt slag. Tidigare har bland annat Maurice Sendak (Till vildingarnas land) och Barbro Lindgren (Loranga, Masaring och Dartanjang m.fl.) vunnit.

En av Frankrikes stora

I år heter segraren Jean-Claude Mourlevat. Mourlevat är en av Frankrikes stora barn- och ungdomsförfattare och har bland annat skrivit om den bokälskande igelkotten Jefferson. Han debuterade år 1997.

Mourlevats böcker har översatts till närmare tjugo språk, dock ännu inte till svenska. 

– Jag kan inte tro på det, det är helt overkligt! Jag har varit kandidat i tio år men jag trodde aldrig att det skulle bli aktuellt, kommenterade Mourlevat när segraren tillkännagavs vid en presskonferens på Kulturhuset Stadsteatern under tisdagen.

Kandidater från hela världen

Segraren utses av en jury bestående av tolv medlemmar, alla verksamma inom barnboksindustrin. Juryn bjuder in organisationer från hela världen att nominera kandidater och till årets pris var 262 kandidater från 68 länder nominerade.

Förnyar sagans traditioner

Att just Mourlevat vann i år beror bland annat på att han förnyar sagans traditioner, enligt juryns motivering.

”Tid och rum upphävs i hans berättarvärldar, och på en drömsk och träffsäker prosa gestaltas eviga teman som längtan och kärlek, utsatthet och krig”, står bland annat att läsa i motiveringen.

Ett vanligt år besöker pristagaren Astrid Lindgrens barndomsstad Vimmerby, men hur det blir under coronapandemin återstår att se. Den senaste som besökte Vimmerby var belgiske författaren Bart Moyaert 2019.

Henrik Nestor

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt