Annons:

En halv miljon extra till kulturen – verksamhet i Vimmerby får mest

Anna Mellergård är verksamhetsledare för litteraturverksamheten i Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson

En halv miljon extra till kulturen – verksamhet i Vimmerby får mest

I dag satte regionela utvecklingsnämnden sprätt på 500 000 kronor. Hälften av pengarna till Litteraturnoden i Vimmerby. 

Annons:

Regionen har fått extra pengar från regeringen till sina kulturinstitutuiner och kan fördela ytterligare en halv miljon kronor. Pengarna delas upp såhär: 

  • Litteraturnod Vimmerby, 250 000 kronor.
  • The Glass Factory, 150 000.
  • Kalmar läns Arkivförbund, 62 000.
  • Riksteatern Kalmar län, 50 000.

– Det är verkligen skönt att kunna ta det här fördelningsbeslutet idag, våra regionala kulturverksamheter står för en stabil och trygg grund och jag är oerhört mån om att de ska klara de här tuffa tiderna, säger Karin Helmersson (C), ordförande i nämnden, i ett pressmeddelande. 

Pengarna skjuts till av regeringen med tanke på pandemin och får gå till följande områden: utveckling och omställning, intäktsbortfall eller framskjuten ordinarie verksamhet enligt grunduppdrag, samverkan och övrigt.

– För oss är det av största vikt att hela länet nås av de extra bidragen, kulturen ska vara tillgänglig för alla och med det här visar vi också att vi menar allvar med det, säger Peter Wretlund (S), regionråd med ansvar för regional utveckling.

Anna Mellergård leder Litteraturnod Vimmerby, som fick utökade medel i februari också. 

– Det är svårt att tänka sig en bättre början på det här verksamhetsåret. Både dagens beslut och det som togs i februari är på sikt avgörande för att vi ska kunna fortsätta bygga upp vår verksamhet, säger hon till Vimmerby kommuns hemsida. 

Filmförening får stöd

Filmregion sydost får också pengar, där handlar det om 125 000 som plockas från utvecklingsnämndens egna budget. Pengarna ska gå till att betala en tillfällig verksamhetsledare. Den ordinarie ledaren för verksamheten är frånvarande för närvarande och föreningen har inga medel budgeterade för att hantera situationen. Därför har man begärt 125 000 av sina tre huvudmän: Region Kalmar, Region Blekinge och Region Kronoberg.

Filmregion Sydost har det filmkulturella och filmfrämjande uppdraget i de tre regionerna.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt