Annons:

Centerpartiet: Länsmusiken är likvidationspliktig

Centerpartiets Christer Jonsson anser att Landstinget bör överväga en tvångsförvaltning av Länsmusiken. Foto: Simon Henriksson

Centerpartiet: Länsmusiken är likvidationspliktig

Länsmusiken har fått hård kritik under den senaste veckan. Nu anser Centerpartiet att Landstinget bör överväga tvångsförvaltning av organisationen.

Annons:

Så här skriver partiet i ett pressmeddelande:

”Likvidation, tvångsförvaltning, en beryktad orkester som faller sönder bit för bit - så kan det inte få fortsätta. Det är hög tid att landstinget, som stiftare, går in och tar sitt juridiska ansvar för länsmusiken och det nu.

Länsmusikstiftelsen hänger löst. Så löst att den rent juridiskt är likvidationspliktig, motsvarande konkurs för ett aktiebolag, om inte styrelsen tillförs mer pengar direkt. Skulderna är långt större än tillgångarna.

Enligt den sporadiska information som vi har lyckats pussla ihop är styelsen i det läget att man måste upprätta en kontrollbalansräkning. Hade stiftelsen varit ett aktiebolag hade den, sedan den ekonomiska situationen blev känd, drivits vidare under styrelsens personliga ekonomiska ansvar. Det är förstås riktigt bedrövligt att det har fått gå så långt.

– Historien upprepar sig. Det är inte så många år sedan Socialdemokraterna försatte Länsmuseet i en liknande situation och nu är det dags igen. Det är sorgligt att se, säger Christer Jonsson (C), oppositionslandstingsråd.

– Vi har nu sett hur dess flaggskepp, den internationellt erkända kammarmusikorkestern Camerata Nordica, falla sönder inför öppen ridå. Det gör ont att se, säger Ingegerd Petersson (C), vice ordförande i kulturnämnden.

Därför kräver vi nu att landstingsmajoriteten tar sitt ansvar och säkerställer Länsmusikens överlevnad, och att det redovisas en handlingsplan både för verksamheten och en plan för ekonomin.

– Det är så illa skött a tvångsförvaltning bör övervägas, säger Christer Jonsson."

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt