Annons:

Upp till tio nya jobb på Åbro 2017

Henrik Dunge kan verkligen se glad ut. Åbro gör ny vinst på 100 miljoner kronor och 2017 kan det bli tio nya jobb på bryggeriet. Foto: Åbro Bryggeri

Upp till tio nya jobb på Åbro 2017

Näringslivet i Vimmerby fortsätter att gå fint. Åbro planerar investeringar i Vimmerby för 60 miljoner kronor under året – och tio nya jobb kan skapas. – De senaste fem åren har vi investerat en halv miljard i Vimmerby, säger vd:n Henrik Dunge.

Annons:

Som vi berättade under lördagen gjorde Åbro Bryggeri en vinst på över 100 miljoner kronor även 2016.

Det innebär att Sveriges äldsta famijebryggeri har flera år på raken med finfina vinster – och det trots att företaget gjort stora investeringar. 

Under 2017 fortsätter Åbro investera. Totalt kommer det anrika bryggeriet satsa drygt 60 miljoner kronor. Allt hamnar i Vimmerby. 

– Investeringsmässigt handlar det ju om ett mikrobryggeri under året och sedan en satsning på Brygghuset. Vi ska göra det mer lättillgängligt för turister och besökare. Sedan ska vi bygga ett nytt personalhus och matsal. Det är från 1991 och vi ska också utöka antalet omklädningsrum, säger Henrik Dunge, vd på Åbro Bryggeri.

En halv miljard

Under de senaste fem åren har Åbro investerat en halv miljard på anläggningen i Vimmerby.

– Vi brukar alltid säga att nästa år tar vi det lugnt. Produktionsmässigt är vi snart där vi ska vara, när det gäller logistikbiten och lagerstyrningen. De största investeringarna är genomförda och lika mycket som i år kommer det inte att bli de närmaste åren. Vi har byggt ut en burklina och har nu två burklinor igång.

Även ciderfabriken kan snart börja ge effekter för Åbro. 

– Vi lär oss väldigt mycket, men den är inte acceptanstestad ännu av leverantörer. Anläggningen kommer att vara igång på allvar i april. 

Vad betyder det?

– Det säkerställer våra behov framåt, vi behöver inte bara köpa in färdigt vin. Blir det en varm sommar i Europa skulle vi kunna få problem med burktillverkningen hos underleverantörer, då kan vi själva se till att ha det bra ställt med lagerhållningen. Det kan också spara pengar. 

Trea på marknaden

Utomlands fortsätter Åbro att ta marknadsandelar i Sydafrika. 

– Det har gått väldigt bra och vi är uppe i en kapacitet av fem miljoner liter, så det tuffar på rejält. Vi har även börjat sälja i Johannesburg och är det snabbast växande mikrobryggeriet i Sydafrika. Just nu är vi kanske trea på den sydafrikanska marknaden. 

Om två år tror Henrik Dunge att man fått genomslag i England. 

– Vi ligger i linje med vad räknar med där, cidern är den stora grejen, men även ölen går på export. I Australien är vi ett av de stora cidermärkena och där är det sommar just nu. 

Fler jobb skapas

Just nu är Åbro Bryggeri 242 anställda. Drygt 200 av dem jobbar i Vimmerby. Under 2017 kan det bli mellan åtta till tio jobb i Vimmerby. 

– Vi har ökat med tio tjänster det senaste året och kommer fortsätta öka. Jag skulle tro att det är åtta till tio med olika befattningar. 

Är det aktuellt med ytterligare fabriker? 

– Nej, inte i dagsläget. Vi producerar allt här i Vimmerby. Det är en del av produktsäkerheten. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt