Annons:

ALV:s vd: ”Förstår att närboende är oroliga”

Astrid Lindgrens Världs vd Joacim Johansson har förståelse för kritiken från närboende. Foto: Jakob Karlsson

ALV:s vd: ”Förstår att närboende är oroliga”

Astrid Lindgrens Värld vill ta över Mellangården i Bullerbyn. Grannen Albin Isaksson är kritisk till att företaget inte kontaktat grannarna till fastigheten.
– Jag har absolut förståelse för att man är orolig, säger ALV:s vd Joacim Johansson.

Annons:

Astrid Lindgrens Världs intresse för Samuel Augusts föräldrahem är en het fråga. Ärendet blev aktuellt sedan ägaren till fastigheten gick bort och huset lades ut till allmän försäljning.

Kort efter det drogs försäljningen tillbaka sedan Astrid Lindgrens Värld ansökt om att få överta huset med tanke på dess kulturhistoriska värde. Ärendet prövas nu av Allmänna Arvsfonden och Kammarkollegiet.

I söndags publicerade Dagens Vimmerby en artikel om Albin Isaksson, delägare till Sörgården som ligger alldeles intill den fastighet som ALV är intresserat av.

– Risken är att det blir skit av det för oss, att vi inte får något privatliv. Det som blir konstigt och speciellt med att de ska ta över det är att det hade varit tacksamt om de hört av sig till oss. Det är ungefär två meter mellan husen och om folk ska gå in där på gården, så kommer de se in i vårt kök när vi äter frukost. Vår baksida har alltid varit skyddad för turister, vi har kunnat gå dit. Jag säger inte att det behöver bli ett problem, men det hade varit tacksamt om de bemödat sig att kontakta oss och pratat med oss om vad de har för framtidsplaner. Lite förebyggande helt enkelt, sa Isaksson till Dagens Vimmerby.

 "Kan alltid kontakta berörd"

Joacim Johansson, vd på ALV, har förståelse för kritiken.

– Jag har absolut förståelse för att man är orolig och jag skulle själv fundera, men har man funderingar kan man alltid kontakta berörd också. Jag ser ingen risk för att de närboende skulle få ett sämre privatliv, utan snarare skulle det bli en mer ordnad form på det turistmål som Bullerbyn redan är. Vi kommer ha kontakt med de närboende, men innan vi vet något så är det att springa onödigt fort från vår sida.

Däremot har en dialog förts med Carina Svensson, som i dag driver fiket i Bullerbyn.

– Frågan var uppe på turistföreningens styrelsemöte och efter det har turistbyrån haft kontakt med henne. Vad jag fått förmedlat så ser hon positivt på att någon tog hand om Mellangården och gör något bra av det.

 Besked om en dryg månad

Bullerbyn är ett av de största besöksmålen i Astrid Lindgren-industrin i Vimmerby. I början av hösten väntas beskedet komma från Allmänna Arvsfonden och Kammarkollegiet. ALV ska komplettera sin ansökan senast den 11 augusti.

– Vi vet ännu ingenting. Vi vill återställa det som det var och göra det tillgängligt för allmänheten, men vi har inte gjort någon detaljplanering ännu. Jag kan inte säga så mycket mer än att det ska vara tillgängligt för allmänheten.

Om ALV får nej på sin ansökan går fastigheten ut till allmän försäljning igen. Om företaget kan tänka sig att gå in i en budgivning om fastigheten vill Johansson inte ge svar på.

– Det beskedet lämnar vi när vi fått besked från Allmänna Arvsfonden. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt