Annons:

Succé för Bergs Timber – gör 25 miljoner i vinst

Bergs Timber med vd Peter Nilsson, tekniske chefen Roger Eckerstig och platschefen Patrik Larsson i spetsen har ett starkt verksamhetsår bakom sig. Foto: Simon Henriksson

Succé för Bergs Timber – gör 25 miljoner i vinst

Efter flera minusår i rad har det verkligen vänt för Bergs Timber. Under det senaste verksamhetsåret blev slutresultatet 25 miljoner kronor. Nu föreslås en aktieutdelning med 0,05 kronor per aktie.
”Våra nyckeltal och finansiella ställning har markant stärkts under året”, konstaterar vd Peter Nilsson.

Annons:

Mörlundaföretaget Bergs Timber har haft ett antal tuffa år – men nu har man definitivt lämnat dem bakom sig. Under det senaste räkenskapsåret (september 2016-augusti 2017) ökade omsättningen från 894 miljoner till 1 244.

Ökningen vände minus till plus. Resultatet landar på 25 miljoner. Det ska jämföras med det förra räkenskapsårets förlust med 3,7 miljoner.  

Bolagets finansiella ställning bedöms som god. Soliditeten ligger på 57,5 procent och de likvida medlen 177,6.

En tredjedel delas ut

Resultatet per aktie efter skatt hamnar på 0,15 kronor. Styrelsen föreslår att en tredjedel ska delas ut till aktieägarna.

”Konjunkturen har stärkts under året och vi har nu ett bra konjunkturläge på de flesta marknaderna. I takt med konjunkturförbättringen i världen har efterfrågan på trävaror ökat. Byggandet i USA visar styrka och är nu tillbaka som en av våra viktigaste trävarumarknader. Likaså fortsätter efterfrågan på trävaror att öka i Kina, som nu efter USA är världens näst största trävaruanvändare”, skriver vd Peter Nilsson i årsredovisningen.

Vill förvärva ytterligare

Bergs Timber förvärvade ett stort sågverk i Vimmerby av Setra under året och har tagit över anläggningen.

”Strukturförändringen i den sydsvenska sågverksindustrin har fortsatt under det gångna året. Detta ger färre och större företag, vilket är positivt för utvecklingen av branschen. Likaså är vi mera optimistiska över att råvarupriset i ökad utsträckning kommer att följa färdigvarupriset, vilket är bra både för råvaruleverantörer och sågverk.”

Tidigare i höst presenterade Bergs Timber investeringar i Vimmerby på 27,5 miljoner. Bolaget tittar redan nu på ytterligare förvärv.

”Vi är även fortsatt intresserade av förvärv som skapar tillväxt och kompletterar vår nuvarande verksamhet för att minska konjunktursvängningarna.”

Kan förbättra lönsamheten

Nilsson är nöjd med resultatet – men tror att lönsamheten kan stärkas ytterligare.

”Vi har i Bergs Timber mycket kvar att göra för att ytterligare förbättra lönsamheten. Vi arbetar med ständiga förbättringar, investeringar och produktutveckling.”

Koncernen har 221 anställda. Vid samma tidpunkt ifjol var antalet 187. Mörlundaföretaget har fem olika anläggningar inom ett avstånd av 14 mil. 85 procent av försäljningen sker i utlandet. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt