Annons:

Ny butik och visningsträdgård i Vimmerby –

Beathe Skaate öppnar ny butik i Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson

Ny butik och visningsträdgård i Vimmerby – "Vill ge inspiration"

Visningsträdgårdar blir alltmer populärt. Nu får Vimmerby sin första på regelbunden basis. Makarna Beathe och Kent Skaate öppnar Rost & Kardemumma på torsdag.
– Jag har alltid haft grönskan i mig, säger Beathe Skaate.

Annons:

När paret Skaate funderade på en flytt till Vimmerby fanns det bara ett alternativ för Beathe. Gården Ludvigsborg var en större lantbruksfastighet en bit in på den andra halvan av 1900-talet och även om fastigheten krympt sedan dess såg Beathe möjligheterna direkt.

– Jag sa att vi ska bo i det här huset, annars så blir det inte Vimmerby. Det var 14 år sedan och då fanns det ett päronträd på tomten. Jag såg potentialen och sedan dess har vi planterat 25-30 träd och för varje träd har vi fått mer skugga på tomten och antalet rabatter har därför ökat i takt med träden.

Ett mindre uthus på tomten har renoverats och blir nu trädgårdsbutik. Samtidigt öppnas trädgården upp för allmänheten under ett par kvällar i veckan. 

– Jag har haft en tanke på det här i flera år och mitt stora intresse är trädgård. Min mamma jobbade som florist och jag har alltid haft mycket växter runt mig. Jag skulle inte kunna tänka mig att leva utan naturen och när vi bodde i lägenhet så fick man göra vad man kunde på balkongen.

 "Hoppas kunna öka intresset"

Trädgården beskriver hon som lummig.

– Den är lummig och grön och rostig. Jag har inte så mycket blomrabatter, utan jag vill att det ska vara grönt på vintern också så man kan njuta av den året om. Sedan jobbar vi mycket belysning så att det inte ska bli så mörkt under vintern.

Skaate öppnade upp trädgården en dag i somras – och många gäster kom och besökte.

– Då fick vi väldigt stor respons och att bygga upp ett nytt ställe tar lång tid. Jag har det jag har och varför inte göra något med det? Jag hoppas kunna påverka folk att göra mer frodiga trädgårdar. Många har ett jättestort intresse och många behöver inspiration. Tillsammans med de andra aktörerna i Vimmerby hoppas jag kunna öka intresset för trädgårdar.

 "Har många fina oaser"

Skaate ritar även en del trädgårdar.

– Många bygger hus och det är viktigt att ha med trädgården i planeringen också. Jag tycker att man ska se trädgården som ett rum som finns utomhus. Sedan hinner man inte med allting på en gång, men man kan börja med något.

Trädgårdstrenden är stark för närvarande.

– Jag har ingen ambition att bli någon trädgård som man vallfärdar till, men kan jag ge inspiration till den här delen av Småland så är jag nöjd. Det finns ett intresse här och vi har många fina oaser, som Näs, Källängsparken och Gästgivarehagen. ALV har också en fantastisk trädgård. Jag vill vara med och påverka det intresset.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt