Annons:

STORBANKENS VD FÅR SPARKEN – STRAX FÖRE STÄMMAN

Det stormar rejält runt Swedbank och i dag fick bankens vd Birgitte Bondesen sparken. Foto: MostPhotos

STORBANKENS VD FÅR SPARKEN – STRAX FÖRE STÄMMAN

Swedbank sparkar sin vd Birgitte Bondesen. Beskedet lämnades i ett pressmeddelande strax före bankens bolagsstämma. Aktien har fått handelsstopp på Stockholmsbörsen.

Annons:

Beskedet kom en timme innan bolagsstämman skulle inledas. Beslutet togs vid ett styrelsemöte under morgonen. Skälet till beslutet är förstås den penningtvättsskandal som Swedbank dragits in i efter Uppdrag Gransknings avslöjande. 

– De senaste dagarnas händelseutveckling har inneburit enorma påfrestningar på banken. Styrelsen har därför entledigat Birgitte Bonnesen. Med det sagt har Birgitte Bonnesen under sina tre år som vd gjort en betydelsefull insats genom att skapa en ledande digital bank med fysisk närvaro, säger Lars Idermark, styrelseordförande, Swedbank i pressmeddelandet.

Den nuvarande koncernfinanschefen Anders Karlsson har utsetts till tillförordnad vd och koncernchef. 

Aktien har rasat 15 procent sedan i går och får nu handelsstopp. I går gjorde Ekobrottsmyndigheten en razzia på bankens huvudkontor i Stockholm. Banken misstänkts för penningtvätt, insiderbrott och grovt svindleri. Ingen person är ännu delgiven misstanke om brott.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt