Annons:

”Kan ha de första kontrakten före sommaren”

Älö Träs vd Peter Anemyr är full av optimism och tror att företaget kan producera 100-200 modulhus per år framöver. Foto: Simon Henriksson

”Kan ha de första kontrakten före sommaren”

Det börjar verkligen röra på sig i husmodulsbranschen. Flera kommuner är mitt inne i sina upphandlingar – och Vimmerbyföretaget Älö Trä hoppas ha sina första kontrakt klara inom kort. – Jag tror definitivt att vi är igång med produktionen efter sommaren, säger företagets vd Peter Anemyr.

Annons:

Från och med den 1 mars har alla kommuner en ny lag att rätta sig efter. Det går inte längre att skylla på bostadsbrist för att inte ta emot flyktingar som fått uppehållstillstånd.

Alla kommuner måste alltså se till att ha bostäder till de flyktingar som de tilldelas. Lagändringen har satt fart på många kommuner, som nu upphandlar modulbostäder. Peter Anemyr är vd för Vimmerbyföretaget Älö Trä AB som tillverkar en typ av de modulbostäder som efterfrågas.

– Den här lagen har varit lite av en ”kick in the ass” för kommunerna. Alla kommuner har fått ett visst antal flyktingar tilldelade och det är nu de börjar tänka på hur de ska lösa det. Jag tror att nästan alla 290 kommuner måste börja med det här nu, säger han.

”Alla har fullt”

Stockholms stad är mitt inne i en upphandling om mellan 3 500 - 4 000 lägenhetsmoduler.

– Den upphandlingen i Stockholm är en typ av moduler som vi inte tillverkar, så där har vi inte varit med. Men vi jobbar stenhårt mot kommunerna och de har kommit en bit på väg. Det kan dröja ett par månader till innan vi har de första kontrakten, men jag tror att vi kan ha de första kontakten före sommaren.

Älö Trä AB:s modultillverkning är placerad i Västervik, men för närvarande ligger verksamheten nere och de anställda har flyttats över till fabriken i Vimmerby.

– Det kom 190 000 asylsökande till Sverige förra året och 80 000 kommer att stanna. Det är på ett år. Jag uppskattar att tio procent av de boenden som behövs är anpassade till vårt koncept MigraFlex, så vi kommer bara att ta en bråkdel av marknaden och ändå ha fullt upp.

Det kommer förmodligen de flesta byggföretagen ha.

– Det är många som bygger hushållsmoduler, men alla har fullt. Tittar man på de mest etablerade har de 12-24 månaders leveranstid, men kommunerna vill ha bostäderna direkt. De som har kapacitet kommer att ha fullt upp. Det kommer bli en överhettad marknad.

Kommer växa under flera år

Älö Träs målsättning är att ha en årsproduktion på 100-200 hus.

– Andra tycker att jag är optimistisk, men det tror jag är fullt möjligt. Efter sommaren har vi första produktionen igång.

Företaget har 29 anställda i dag. Fler kommer det bli.

– Den övriga verksamheten expanderar också framöver. Det är jättesvårt att säga hur många fler anställda vi behöver, men vi har ett rekryteringsbehov under flera år framöver. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt