Annons:

Fackklubbens ordförande: "Självklart skapas det en oro"

V-Tabs ägare Stampen har ansökt om en rekonstruktion. Beskedet skapade förstås omedelbar oro hos V-Tabs medlemmar i Vimmerby. – Det är inte så många vanliga människor som vet vad en rekonstruktion är, säger GS-fackets klubbordförande på V-Tab Patrik Andersson.

Annons:

Cirka 140 personer arbetar på V-Tab i Vimmerby. Nu är jobben i farozonen sedan ägaren, mediajätten Stampen, ansökt om en företagsrekonstruktion. Går inte rekonstruktionen igenom pekar mycket på att företaget tvingas gå i konkurs.

Rekonstruktionsansökan är den näst mest omfattande i Sverige efter Saab. Företaget har nästan 4 000 anställda. 140 av dem finns i Vimmerby. Av dem omfattas ett hundratal av GS-fackets kollektivavtal för tidningsbranschen.

– Situationen i Stampen har varit ansträngd ganska länge och det här är ett sätt att komma ur en dålig trend. Jag känner mig trygg och har en förhoppning om att det kommer gå bra.

Hur är stämningen på arbetsplatsen i dag?

– Det här kom för en timme sedan och självklart blir folk oroliga. Sedan hur stor oron är eller hur befogad den är är svårt att avgöra. Jag tror att det här kan leda till något positivt. Det finns goda exempel på företag som gått igenom en rekonstruktion, men antingen lyckas man eller så lyckas man inte.

"Branschen är ansträngd"

För bara några månader sedan varslades sex personer om uppsägning på V-Tab i Vimmerby.

– Den grafiska branschen är ansträngd och det är tufft för alla aktörer.

Som mest har cirka 130 personer omfattats av kollektivavtalet på V-Tab. Nu är man nere under 100.

– Det finns såklart en risk för att arbetssituationen försämras, men vi hoppas och tror att det kommer att gå bra. 

V-Tab gjorde ett överskott på 65 miljoner kronor under 2015. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt