Annons:

Platschefen: ”Driver vidare som tidigare”

V-Tabs ägare Stampen riskerar konkurs. Verksamheten i Vimmerby påverkas inte av begäran om rekonstruktion. Foto: Simon Henriksson

Platschefen: ”Driver vidare som tidigare”

Mediejätten Stampen riskerar att gå i konkurs. I fallet kan man dra med sig V-Tab och de närmare 140 anställda i Vimmerby. – Klart att det inte är bra, men det var det bästa alternativet, säger platschefen i Vimmerby, David Artmark.

Annons:

Trots att de ekonomiska problem varit välkända under många år har många reagerat på Stampens begäran om rekonstruktion i dag. Mediejätten har fler än 3 000 medarbetare och en mängd olika tidningar och företag, bland annat Sveriges största tryckeriföretag V-Tab som har en anläggning med cirka 140 anställda i Vimmerby.

Platschefen David Artmark fick beskedet om rekonstruktionen i går.

– Det viktiga för mig är att direktiven är jättetydliga: vi driver vidare verksamheten som tidigare. Alla kunder får sina tidningar levererade och alla avtal följs. Medarbetarna kommer få sina löner.

Hur påverkas ni på kort sikt?

– Det händer nästan ingenting. Alla löner och förmåner och avtal följs. När det gäller leverantörer kommer vi jobba enligt kontantprincipen. Alla fakturor blir frysta idag och fram tills beslut tas.

Hur länge kommer den här processen pågå?

– Enligt den information som jag har fått så är det planlagt till 90 dagar. Då ska en handlingsplan vara klar.

”Stolt över vår anläggning”

Ingen medarbetare hotas av uppsägning på kort sikt. På lång sikt är det mer osäkert. I värsta fall riskerar förstås hela koncernen konkurs.

– Vi måste alltid följa med i konjunkturen, men frågor om företaget i stort hänvisar jag till pressavdelningen. Jag är stolt över vår anläggning i Vimmerby. Vi har haft en jättefin resa och det tror jag att fler håller med om. Jag tror att vi kommer tillverka tidningar här länge till. Det här är inte en situation som man vill sitta i, men vi har alla förutsättningar för att lyckas, säger David Artmark. 

Stampens pressavdelning har lovat att återkomma med svar på våra frågor. Alldeles nyss avslutades en presskonferens i Göteborg, där styrelseordföranden Peter Hjörne, koncernchefen Martin Alsander och rekonstruktören Christian Andersch. Skälet till rekonstruktionen är främst den tidigare expansionsstrategin, där företaget köpte upp många tidningar mellan 2005 och 2012. I dag har företaget skulder på knappt 500 miljoner kronor. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt