Annons:

Alsér: ”Nämnden är ett svart hål”

Marcus Alsér, ordförande i Företagarna i Vimmerby, är mycket kritisk till miljö- och byggnadsnämnden. Foto: Simon Henriksson

Alsér: ”Nämnden är ett svart hål”

Vimmerby kommun får sitt sämsta betyg någonsin av företagarna i Svenskt Näringslivs stora enkätundersökning. – Det är tråkigt att det faller, men enkäten ska inte ses som en absolut sanning, säger Marcus Alsér.

Annons:

I enkäten får företag betygsätta kommunen inom 16 olika kategorier. Det samlade omdömet för Vimmerby blev 2,8, vilket ger kommunen en bottennotering i länet. Betyg två innebär ”inte fullt godtagbart” och tre innebär ”godtagbart”.

Marcus Alsér tror att den heta debatt som varit när det gäller skolfrågan har påverkat resultatet:

– Jag tror att det spiller över. Man kan få en känsla av att kommunen är i gungfly, men det här känns som en reaktion på andra frågor och det debattklimat som varit. Vi har också fått en annan mediabild som kan påverka. Det blir en starkare opinion i dag.

”Kritiken kvarstår”

Däremot pekar Marcus Alsér på ett påtagligt problem, som han anser drabbar företagsklimat i Vimmerby: miljö- och byggnadsnämnden.

– Jag förstår att det finns kritik mot den och kritiken kvarstår. Miljö- och byggnadsnämnden är ett svart hål. Det har fattats ett antal beslut där man inte förstår en företagares vardag. Om en företagare inte kan få till sin lokal på tre månader måste man som politiker själv tänka hur det varit att inte få lön på tre månader. Förstår man inte det så är det ett stort problem.

Alsér har haft ett möte med kommunchefen och kommunalråden för att diskutera frågan.

– Vad de sa på mötet får du fråga dem om, men jag upplever att det går framåt och att de är medvetna om problemet.

”Går som tåget”

Alsér tar inte det sänkta omdömet på alltför stort allvar.

– Det görs en annan undersökning, Insikt, där bara de som haft kontakt med kommunen svarar och det tycker jag är mer relevant och rättvist. Här kan det bli att man baserar sitt betyg på vad man har hört. Klart att det är allvarligt med ett försämrat omdöme, men jag tycker inte att kommunen ska sätta sig i krisberedskap. Svenskt Näringslivs enkätundersökningar kan svänga väldigt mycket.  

Hur är företagsklimatet i Vimmerby?

– Jag tycker att näringslivet går som tåget.  

Vad ska kommunen göra för att förbättra företagsklimatet?

– Det finns ingen quick fix utan det är många aspekter i det här. Jag tycker att kommunens bemötande är det viktigaste. Oavsett om man är företagare eller privatperson ska man inte behöva kunna kommunens verksamheter, det ska man få hjälp med.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt