Annons:

Så bra förutsättningar har Vimmerbys småföretagare att klara coronakrisen

Vimmerbys småföretagare har något bättre förutsättningar än andra landsbygdskommuner. Foto: MostPhotos

Så bra förutsättningar har Vimmerbys småföretagare att klara coronakrisen

Coronakrisen ger många företagare en svår situation och alla är inte lika väl rustade inför utmaningarna. En ny undersökning visar att små företag i Vimmerby kommun har bättre förutsättningar än många andra landsbygdskommuner.

Annons:

Det är Småföretagarnas riksförbund som har gjort en kartläggning för små och medelstora företag i landets 290 kommuner. 

"Corona-epidemin gör indexet högaktuellt. Arbetslösheten stiger och konkurserna ökar, vilket gör det viktigare än någonsin att skapa goda möjligheter att starta och driva företag", skriver förbundet.

Förutsättningarna för småföretagare i Vimmerby kommun bedöms ligga nära riksgenomsnittet, men bättre än många andra landsbygdskommuner. Vimmerby kommun är rankad 100 av 290.

– Kommuner som fått en medelplacering kan med egna insatser förbättra ekosystemet för företagande. Med rätt fokus och målstyrning kan en kommunledning som förstår vikten och behovet av småföretagare utveckla förutsättningarna i sitt lokala och regionala näringsliv, säger Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson Småföretagarnas Riksförbund.

Stark turism hjälper

Med hjälp av offentlig statistik har Småföretagarna analyserat nio olika dimensioner av företagande för att få en helhetsbild av de lokala förutsättningarna. Vimmerby ligger sämre till än snittet i sex av dem. 

Enligt analysen är överlevnadsgrad, kapital och företagsamma per capita det som drar upp kommunens betyg, medan kommunal näringspolitik, välfärdsåtagande och skolsystemet är relativa svagheter.

Landsbygdskommuner har betydligt sämre villkor än resten av landet, men landsbygdskommuner med stark turism – likt Vimmerby – klarar sig relativt väl. Av landsbygdskommunerna rankas Vimmerby sexa av 40 kommuner.

– Då näringslivet har fått en kraftfull inbromsning i coronakrisens spår är det nu oerhört viktigt att statliga insatser snabbt kompenserar de inkomstbortfall som framförallt hotell-, restaurang-, transport- och besöksnäringen så dramatiskt upplevt, säger Erik Sjölander.

Mönsterås bäst i länet

Småföretagarnas syfte är att beskriva förutsättningarna för företagande och inte betygsätta respektive kommuns verksamhet. En låg ranking betyder inte att kommunen är dålig på att tillgodose en företagares behov, utan att den har svårare förutsättningar än många andra. 

Mönsterås har bäst förutsättningar i Kalmar län och hamnar på plats 58. Hultsfred hamnar på plats 154 och Västervik på plats 164. Emmaboda är lägst rankat i länet, plats 276 i landet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt