Annons:

  • Det är dags att ta vara på alla bär i trädgården

    Krusbär är goda att göra sylt på

  • Det är dags att ta vara på alla bär i trädgården

    Häll sylten i rengjorda varma glasburkar och förslut snabbt

Det är dags att ta vara på alla bär i trädgården

I slutet av juli har flera olika sorters bär mognat och vill man det att ta hand om dem på ett enkelt sätt. De går att koka sylt, saft, marmelad eller gelé av bären om man vill spara dem till hösten och vintern om man inte vill äta dem med en gång.

Annons:

Just nu mognar röda – svarta och vita vinbär, krusbär, hallon och blåbär. Alla bären går att koka saft eller sylt på. Några tips på sylt som inte är så vanligt är att göra krusbärssylt. Det är enkelt, mest tålamodskrävande är nog att plocka bären från de taggiga grenarna och snoppa av bären i båda ändarna. När det är gjort går det snabbt att koka en god sylt på bären.

Man sköljer bären och häller dem i en gryta och låter det koka i tio minuter tillsammans med en deciliter vatten per två liter bär. Rör i socker efter att man tagit bort grytan från spisen, bäst är att använda syltsocker, då behöver man inte så mycket socker, cirka fem deciliter per två liter bär. Syltsocker innehåller mer pektin än vanligt socker, vilket gör att sylten tjocknar ändå. Även om man har i socker i sylten som gör att hållbarheten ökar, bör man ta i antingen atamon eller natriumbensoat för att öka hållbarheten. Det gör man enklast genom att ta bort en liten del av sylten och lägger den i en kopp, där man tillsätter den mängd atamon man behöver. När sylten är skummad och har svalnat lite häll i innehållet i koppen i syltgrytan.

Häll i den varma sylten i rengjorda glasburkar som värmts i ugnen på cirka 80 grader, så de inte spricker när den varma sylten hälls i. Ett tips är att sterilisera locken genom att hälla lite sprit i dem innan man försluter burken..

En annan sylt som blir väldigt god är en otippad kombination av svarta vinbär och blåbär.

Vinbären ska först repas från stjälken innan de kokas tillsammans med blåbären. Gör på samma sätt som med krusbärssylten, men använd en deciliter mer vatten till den sylten. Använd samma mängd syltsocker som till krusbärssylten. Använd atamo eller natriumbensoat för att öka hållbarheten på sylten och häll i den skummade sylten på rengjorda varma glasburkar.

Det är en spännande bärkombination som passar bra att servera till våfflor eller att ha i yoghurten.

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt