Annons:

Kraftigt minskad vinst för Bergs Timber – Nilsson positiv

Bergs Timbers marginaler minskade kraftigt under det andra kvartalet. Foto: Ossian Mathiasson

Kraftigt minskad vinst för Bergs Timber – Nilsson positiv

Storföretaget Bergs Timber fortsätter att gå med vinst – men överskottet är klart lägre under det andra kvartalet. Rörelseresultatet landade på 38 miljoner jämfört med 53 miljoner samma period förra året.

Annons:

Storföretaget Bergs Timber har växt rejält efter flera uppköp under den senaste tiden. I juni förvärvade man dessutom Fågelfors hyvleri och omsättningen under den andra kvartalet blev 913 miljoner kronor. Det är drygt 200 miljoner mer än förra året, vilket förklaras av uppköpet av verksamheter i Baltikum och Storbritannien i maj förra året.

Skälet till att vinsten minskar är lägre priser på marknaden.

”Konsumtionen av sågade trävaror är fortsatt på en hög nivå. Trots detta har priset fortsatt att sjunka under andra kvartalet, främst till följd av ökad produktion från de granbarkborreskadade skogarna i Centraleuropa. Det faktum att ingen vet hur stora volymer av insektsskadat timmer som kan förväntas, skapar en osäkerhet i marknaden. Det skadade timret resulterar i produkter av låg kvalitet, för vilka stora prissänkningar har skett”, skriver Peter Nilsson, koncernchef och vd, i ett pressmeddelande.

Stängt sågverk i länet

Bergs Timber har sedan tidigare meddelat att sågverken i Broakulla och Salvi (Estland) ska stängas under året. Broakulla stängdes i juli och stängningarna väntas ge effekt på resultatet under det andra halvåret.

Peter Nilsson är fortsatt optimistisk:

”Under det andra kvartalet av 2019 har resultatet för sågverken minskat betydligt. Detta förändrar dock inte vår positiva syn på medel och lång sikt. Efterfrågan på trä som ett förnyelsebart och effektivt byggmaterial ökar. Detta ger nya möjligheter för företag i vår bransch att växa och skapa nya lönsamma affärsmodeller. Vi tror att dagens situation för sågverken, tillsammans med ett ökat intresse för vår bransch, kommer att resultera i ytterligare konsolidering och skapandet av större trävaruföretag.”

Bergs Timber har sitt huvudkontor i Mörlunda och sågverk i Vimmerby. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt