Annons:

Smalspåret uppmärksammas i Tuna

Smalspårsdagarna uppmärksammas i Tuna med mängder av aktiviteter. Foto: Tuna Torg

Smalspåret uppmärksammas i Tuna

Vad är en upptäckardag mot en upptågardag? I Tuna är svaret enkelt: ingenting. I morgon uppmärksammas smalspåret som går genom orten med en mängd olika aktiviteter.

Annons:

Under hela helgen anordnar smalspåret en mängd olika evenemang i trakten. På söndag har man Tuna som centrum och trafikerar rälsen med både veterantåg och rälsbuss. Vid Tuna Torg blir det en mängd olika aktiviteter: bakluckeloppis, ponnyridning, visning av brandbil, A-traktorträff, dressinrace, visning av veteranrallybil, ansiktsmålning, tipspromenad och boule.

Smalspårsdagarna arrangeras av Tjust Järnvägsförening. Mellan den 4-6 juni kommer tågen att rulla enligt en specialtidtabell på den sju mil långa järnvägen.

– Vi kommer att visa fordon och miljöer som vi normalt inte visar upp under den ordinarie trafiken. Ett exempel är att stationerna i Totebo och Tuna kommer att vara bemannade med stins vissa tider, och då finns möjlighet att titta in i stationshusen, berättar Peter Heller från Tjustbygdens järnvägsförening.

I går fick Smalspåret 520 000 kronor av Riksantikvarieämbetet för att rusta upp banan vid Långsjön och dessutom 85 000 kronor till ett digitalt museum. 

"Driftigt folk"

Tågen som trafikerar banan är dels de välkända rälsbussarna från 1950-talet och dels loktåg med vagnar från 1900-talets första hälft – och en och annan från 1800-talet.

– Vi brukar ha något liknande när kommunen har sin Upptäckardag, men i år är det ingen Upptäckardag så då bestämde vi oss för att arrangera en Upptågardag i stället, säger Mikael Wall, ordförande i Tuna Intresseförening.

Föreningen har flera arrangemang inbokade under sommaren.

– Vi kommer köra fyra fredagar med pub och musikquiz vid Tuna Torg, tågbingo och en del andra saker. Det är mycket driftigt folk och många vill hjälpa till och ställer upp. Sedan finns det en kultur i Tuna av att gå på de saker som arrangeras. Det är grunden för att det ska hända saker. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt