Annons:

”Fjärde benet” kostade sex miljoner mer än budgeterat

Vägen från Netto-rondellen kostade skattebetalarna 8,6 miljoner kronor – mer än sex miljoner mer än budgeterat. Foto: Jakob Karlsson

”Fjärde benet” kostade sex miljoner mer än budgeterat

Det så kallade ”fjärde benet” var budgeterat att kosta 2,5 miljoner kronor. Slutsumman blev något helt annat. När alla fakturor är betalade har projektet kostat skattebetalarna 8,6 miljoner kronor.

Annons:

Av summan utgörs 4,3 miljoner av markersättningen som kommunen tvingas betala till Vimmerby Tidnings fastighetsbolag Mokullan. I den summan ingår kommunens och Mokullans rättegångskostnader för rättsprocessen som Dagens Vimmerby skrivit flera artiklar om tidigare. 

Lika mycket kostade att anlägga själva vägarna. Totalt blir det 8,6 miljoner kronor och projektets budget låg alltså på 2,5 miljoner kronor.

 Två nya gator

Projektet dök upp i investeringsbudgeten 2012 och beviljades då medel med en miljon kronor. Året efter utökades budgeten med 410 000 kronor och 2014 blev det 1,18 miljoner kronor ytterligare. Totalt landar de beviljade budgetmedlen alltså på 2,5 miljoner kronor.

I projektet ingick att bygga en fjärde utfart vid Netto-rondellen på Vimmerbyallén och anlägga två nya gator: Smålandsgatan och Bondegränd. Den förstnämnda förbinder rondellen med Förrådsgatan och den sistnämnda går till Kalles Lek & Lattjo. De båda gatorna är drygt 100 meter långa vardera.

 Vill inte kommentera

Den stora anledningen till att projektet blivit så pass mycket dyrare är att man inte budgeterade med någon kostnad för själva marken. Efter en segdragen rättsprocess med Vimmerby Tidning slutade tvisten med att kommunen fick hosta upp 3,5 miljoner för marken och 0,7 miljoner i rättegångs- och räntekostnader.

Dagens Vimmerby har skrivit flera artiklar om den konflikten sedan tidigare. Vimmerby Tidnings vd Bengt Ingemarsson har hänvisat alla frågor till fastighetsförvaltaren Ingvar Bäckman som vid fem tidigare tillfällen avböjt att kommentera processen.

Senaste beskedet från Bäckman var att han skulle kommentera när projektets slutkostnad stod klar, men i går meddelade Bäckman att han vill avvakta kommentarer innan han själv har hunnit gå igenom projektets alla fakturor. 

 "Min subjektiva bedömning"

Kommunens samhällsbyggnadschef Miklós Hatházi vill inte kommentera rimligheten i att betala 8,5 miljoner för 200 meter väg.

– Omständigheterna har lett till de kostnader som du har fått redovisat av oss. Jag varken vill eller kan ta ställning till kostnadernas rimlighet eller orimlighet. Det skulle vara min subjektiva bedömning och då är det bättre att jag håller det för mig själv, skriver han i ett mejl till Dagens Vimmerby. 

Senare i dag publicerar Dagens Vimmerby en intervju om den kraftiga budgetavvikelsen med dåvarande kommunalrådet Micael Glennfalk (M). 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt